Юрист пред Lupa.bg: Законопроектите на Кирил Петков за службите целят събиране на компромати

Бившият премиер опитва да унижи президента, режейки правомощията му, смята Даниел Божилов

Политика
16:29 - 05 Декември 2022
3773
Юрист пред Lupa.bg: Законопроектите на Кирил Петков за службите целят събиране на компромати

Когато има разнобой между премиер и президент, обикновено се правят опити да се орежат правомощията на държавния глава. Точно затова Кирил Петков прави законопроект, който да ограничи правомощията на Румен Радев. Това заяви пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

 „Едно от основните твърдения на Кирил Петков бяха, че службите са го свалили. В резултат на това отношенията на ПП и президента се обтегнаха. Вече има открита вражда между двамата. За това предложенията на „Продължаваме промяната” шефовете на службите да се избират от НС и да са на подчинение на премиера, целят да се унизи президента, като демонстративно му се отнемат правомощия, които по Конституция са доста малко”, посочи юристът.

 „С изключение на ГЕРБ, всички останали партии, които са управлявали при президент от друга политическа партия са го правили. Борбата е кой да може да прибира информацията от първа ръка, за да може да прави компромати. Нищо ново под слънцето. За съжаление обаче това има негативни последици за самите служби. От една страна се създава демотивация, а от друга при честата смяна на шефове, което следва винаги при подобни прехвърляния на правомощия, се създава хоос”, каза още Даниел Божилов.

В кулоарите на НС Кирил Петков преди дни заяви: „Не е редно президентът еднолично да държи контрол върху службите. Помня много добре как като министър-председател нямах възможност да подменя нито един от шефовете на службите”.

 "Президентът контролира всички служби. Има възможност да подменяш шефовете на службите с подписите на премиера и президента, а той контролира и двете. не е правилно. Нека Министерски съвет да предлага шефовете на службите и да се изслушват в комисия на парламента, така че да не може нещо да остане скрито - покрито, а не изпълнителната власт да носи цялата отговорност", каза бившият премиер по повод бъдещия законопроект за промяна на контрола на секретните звена и поправка в начина, по който ръководствата им се назначават.