Юрист пред Lupa.bg: Заради Калин Стоянов Радев мести изборите на 10 ноември

Президентът е на крачка да наруши Конституцията с бавенето на указа, обясни Даниел Божилов

Политика
14:00 - 19 Август 2024
5908
Юрист пред Lupa.bg: Заради Калин Стоянов Радев мести изборите на 10 ноември

"Конституцията не предвижда възможност президентът Румен Радев да не подпише указа. След консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. В случая с Горица Кожарева тя му връчва папката и държавният глава трябва да приеме предложенията й. Все пак България е парламентарна република и по тази причина основното изискване на Конституцията е изборите да се проведат в указания двумесечен срок. Всяко негово разтягане е в разрез с конституционните правила". Това обясни пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

Юристът Даниел Божилов

"Промените в Конституцията са на път да цапардосат лошо президента. Не знам кой го съветва, но това, което прави, е поредица от тежки гафове. След като твърди, че с Калин Стоянов  не може да се проведат честни избори, предходните честни ли бяха? От няколко сигурни източници бях чул, че изборите ще бъдат на 10 ноември. Не разбирах как ще стане това, при положение че Радев обяви, че те ще са на 20 октомври. Възможно е да изчаква да мине вотът в САЩ”, допусна юристът.

По непотвърдена информация има план да се върне старото положение – Бойко Борисов, Доган и хората около президента да управляват, както по времето на Георги Първанов. Дали обаче това време е безвъзвратно отминало, предстои да видим през есента.

Днес президентът Румен Радев отказа да подпише указа за правителство начело с Горица Кожарева, защото на ключовия пост вътрешен министър остава скандалният Калин Стоянов. Държавният глава й предложи да размисли и след няколко часа да се върне пак с ново предложение. 

Радев посочи, че това няма да намали политическото напрежение в обществото, затова поиска смяната на името. Той покани Кожарева да дойде отново в 15:00 часа с ново предложение за МВР. Ако Кожарева не предложи друг човек, той няма да подпише указа.

Тя обаче отказа."Аз съм експерт. Проведох срещи през всичките десет дни с всички министри. Специално за МВР - срещнах се както с министър Стоянов, така и с цялото ръководство на МВР. Проведох разговори със синдикатите, срещнах се с всички директори на областните дирекции, с директора на ГД "Полиция", на "Пожарна безопасност", с редови полицаи. Това, което чух от тях, беше едно и също: Това е човекът, който осигурява спокойствие в системата, който 24/7 е с отворен телефон и всеки може да се свърже с него, който при проблем взима бързи и адекватни решения. Като одитор съм свикнала да проверявам. И затова съм взела убеденото решение Калин Стоянов да бъде министър на вътрешните работи. Няма кой друг да предложа. Взела съм своето решение - убедено, информирано, експертно. Няма как да се променя за няколко часа. Преценката е ваша. Отговорността за представения кабинет - моя", заяви Грънчарова.

След това тя подаде сигнал до главния прокурор Борислав Сарафов. В него пише, че ѝ е оказван натиск за това Калин Стоянов да не фигурира като служебен вътрешен министър в предложения от нея кабинет.