Юристи пред Lupa.bg: Провал на второто искане на ВСС за Гешев, на ход е Атанас Славов

Правосъдният министър прави трето предложение за махането на обвинител №1

Политика
18:01 - 08 Юни 2023
10354
Юристи пред Lupa.bg: Провал на второто искане на ВСС за Гешев, на ход е Атанас Славов

Второто искане на кадровиците на Темида за отстраняването на главния прокурор е на път да бъде оттеглено или пък да не получи одобрение. Ако Иван Гешев бъде махнат заради него, това ще удар по правораздаването. „Политически боклук” е понятие, което не е измислено от главния прокурор и е добило едва ли не гражданственост. Това коментираха пред Lupa.bg юристи.

Очакванията са обвинител №1 да не бъде отстранен заради исканията на прокурорите в сегашното ВСС, което е с изтекъл мандат. Надежда има в предложението за махане на новия министър на правосъдието Атанас Славов.

Какво ще е то обаче не е ясно, тъй като той все още не е посочил мотивите за него. Най-вероятно те ще бъдат същите, каквито беше заявила преди време Надежда Йорданова.  

Гергана Мутафова, която е една от шестимата кадровици, поискали оставката на главния прокурор, обясни защо нейните колеги са оттеглили искането си за това. Те са се отказали от предложението си заради становището на наблюдаващия прокурор за атентата, че израелски експерт не е бил допускан на мястото на взрива преди огледа на полицията и правораздавателните органи. Дежурните прокурори не са попълвали и водели книга за допуснати лица на местопроизшествието.

„Израелският експерт не е повлиял за извършването на място процесуално-следствени действия. След анализ на фактическата обстановка, че в хода на извършената проверка не са установени достатъчно данни за твърденията за престъпления по служба или против правосъдието на главния прокурор. Не се установяват достатъчно данни за извършено длъжностно престъпление по служба”, обясни Мутафова.

Не са налице нито от обективна, нито от субективна страна престъпления от общ характер. Несъществен е случаят как израелският експерт се е появил до местопроизшествието на взрива срещу главния прокурор, станал на 1 май, каза още Мутафова.