Юристи пред Lupa.bg: Свекърът на убитата Евгения може да отърве затвора

Роднинството с Орлин е възможно да спаси Пламен Владимиров  

Общество
17:31 - 14 Ноември 2023
4888
Юристи пред Lupa.bg: Свекърът на убитата Евгения може да отърве затвора

Свекърът на убитата по особено мъчителен начин Евгения Владимирова може да не бъде наказан за смъртта й. Пламен Владимиров е помогнал на сина си Орлин да се отърват от трупа на младата жена. Ако съдът на втора инстанция реши, че действията на бившия дансаджия могат да се приемат за лично укривателство, това означава, че той няма да бъде осъден. Това допуснаха пред Lupa.bg столични юристи.

Пламен Владимиров е баща на убиеца, което е достатъчно, за да не отиде в затвора. Ако не бяха роднини, той щеше да бъде зад решетките поне 5 г. по чл. 294 от НК. Така излиза, че свекърът е виновен, но ненаказан", обясниха юристите.

Пускането на Владимиров – старши на свобода миналата седмица е знак на съда, че спрямо него няма да се приложи цялата строгост на закона. Разклатеното здраве на свекъра на Евгения е основният мотив на магистратите да го извадят  от ареста срещу 5 000 лв.

На първа инстанция бащата и сина получиха доживотен затвор. Родителите на Евгения са в шок от излизането от килия на техния сват..

Адвокатът на семейството Ивайло Найденов каза, че здравословното състояние на Пламен Владимиров е коментирано и преди и че е било такова и тогава, когато е следил снаха си, и когато е помагал на сина си в извършване на престъплението. „Вината на Пламен Владимиров е по-голяма дори от вината на Орлин Владимиров”, смята той.

Приятел на Евгения сподели, че не е имало някакви знаци в поведението на Орлин преди да извърши престъплението. Детето й е травмирано, а брат й се грижи за него, сподели той. Георги Георгиев изрази опасения, че доживотната присъда може да се намали на 20 години, а на 10-ата година да бъде пуснат затворника. Според него ще е кошмар за детето, ако бащата тогава иска да получи родителските права.

Георгиев запита защо заседанието е било закрито. “Остават съмненията, че има нещо нередно или силно влияние на Държавна сигурност, тъй като бащата – убиец е бил служител там. Дали не спасяват все още остатъците от ДС в сегашната власт”, каза той.