Юристи пред Lupa.bg: Васил Божков остава в Дубай

Ексклузивно
15:15 - 11 Март 2020
14358
Юристи пред Lupa.bg: Васил Божков остава в Дубай

Васил Божков ще остане в Дубай, предполагат пред Lupa.bg юристи, запознати с процедурите по екстрадиране. Няма достатъчно доказателства срещу него, за да бъде върнат у нас, допълват правистите.

По думите им прокуратурата също очаква отказ от ОАЕ да ни предаде олигарха. Именно затова пусна вчера адиозаписите на братя Найденови, в които те се оплакват, че са заплашвани, мачкани и принуждавани да си преотстъпят бизнеса със залагания. Така държавното обвинение ще може да излезе пред обществото и да заяви: „Ето, видяхте черно на бяло, че Божков е престъпник, но отказват да ни го предадат”.

Предаването на бизнесмена е под въпрос и заради липсата на двустранно споразумение за правно сътрудничество и екстрадиция между България и ОАЕ. Освен това Васил Божков притежава офиси в Дубай и Абу Даби, от които ръководи хазартния си бизнес в държави от Средния Изток. И ако бъде предаден на българските власти, ще спре да плаща данъци в емирствата.

В случай че бъде върнат у нас, олигархът ще бъде задържан под стража за 72 часа. Това решение на съда бе обжалено от служебния му защитник Милена Миланова. Тя смята, че 72-часовият арест е безпрецедентна мярка, защото клиентът й не е арестуван у нас. Постановлението за тази мярка не е сведено до неговото знание и съответно той не е могъл да се защити.

Досега никой от укриващите се от българското правосъдие в Дубай не е върнат у нас. Предполага се, че дупнишките барети Братя Галеви, които са с влязла в сила присъда у нас за ръководене на престъпна група, също са там. Първоначално бяха засечени в ЮАР, но после се заговори, че са се преместили в Дубай.

Убиецът на хокеиста Кирил Въжаров и приятеля му Васил Александров - Илиан Тодоров, също бил видян в столицата на ОАЕ. Предполага се, че все още се укрива в емирството, но заради липса на споразумение между двете страни не може да бъде задържан.