Юристката на к риптокралицата Ружа се п ризна за виновна

Ирина Дилкинска заплашена от по 5 г. затвор за пране на пари и финансови измами

Общество
19:44 - 12 Ноември 2023
13176
Юристката на криптокралицата Ружа се призна за виновна

Издирването на криптокралицата Ружа продължава, ФБР дава 250 000 долара за информация, по която тя бъде разкрита и задържана.

Ирина Дилкинска, която е била главен юрисконсулт на мрежата OneCoin на издирваната Ружа Игнатова, се призна пред съда за виновна в пране на пари и финансови измами, съобщи прокурорът Деймиън Уилямс от Южен окръг Ню Йорк.

Присъдата на Дилкинска ще бъде произнесена на 14 февруари 2024 г. от съдия Едуардо Рамос, като според закона двете престъпления се наказват максимално с по 5 години затвор.

Дилкинска е била ръководител на отдела по правни въпроси на Ружа от 2015 до 2018 г. и е останала на поста и след мистериозното изчезване на криптокралицата през есента на 2017 г. На 20 март т. г. българската юристка, работила за схемата с измислена криптовалута OneCoin, бе екстрадирана в САЩ и на първото предварително изслушване пред съдия от Южен окръг Ню Йорк заяви, че не се признава за виновна. Обвиненията срещу нея с а повдигнати от отдела за Сложни измами и кибер престъпления към местната прокуратура.

“Както Дилкинска вече призна, тя е улеснила прането на милиони долари незаконни печалби на OneCoin, натрупани чрез схема за многостепенен маркетинг. Специализираните прокурори от тази служба и нашите партньори от правоприлагащите органи ще продължат да преследват този важен случай, докато всеки обвиняем не бъде изправен пред правосъдието”, обяви Уилямс.

Конкретното посочено обвинение е, че Дилкинска е подпомагала оперативните действия и прането на пари, включително организирането на прехвърляне на 110 милиона долара, придобити чрез измама, към фирма на Каймановите острови.

Ружа Игнатова продължава да е в списъка на 10-те най-издирвани бегълци от правосъдието на Федералното бюро за разследване. Тя е единствената жена там и в момента за информация, която би довела до залавянето ѝ, се предлага награда до 250 хиляди долара.