Юрий Борисов: Обвиненията за шпионаж са нелепи!

Общество
08:50 - 10 Септември 2019
3822
Юрий Борисов: Обвиненията за шпионаж са нелепи!

"Толкова са нелепи обвиненията в шпионаж, че аз нямам никаква нужда от адвокатска защита. Мога да се защитавам сам. Искам факт, който навежда за мисълта за шпионска дейност", каза бившият главен редактор на вестник „Дума” Юрий Борисов в  „Здравей, България”.

В понеделник Борисов беше отведен за разпит по съмнения за шпионаж. По-късно вечерта той беше освободен без обвинение, а от държавното следствие съобщиха, че е бил разпитван като свидетел.

„Това обвинение е много тежко. Три разпита, общо 4 часа, никой не ми предложи да коментирам факти”, добави той.

„Мисля, че имаше желание за сплашване. Ген. Леонид Решетников си е един пенсионер. Бивш директор на Института за стратегически изследвания на Русия към президента. Познаваме се във връзка с дейността на движение „Русофили”, във връзка с православни активности. Не мога да разбера, че това познанство е нещо криминално”, каза още Борисов.

Бившият главен редактор на в-к „Дума” обясни, че е разпитван за конкретно проучване, направено между  2011-2014 г.

„Социологическите изследвания не са евтини. Има едно социологическо изследване, което, когато аз бях главен редактор, беше поръчано и платено от фирмата, която издава вестника. Движение „Русофили” има различни дейности. От едни хора се взимат дарения за паметници, от други – за изучаване на руски езици, трети – за фестивали”, заяви Борисов по повод на финансирането на движението.

По повод на познанството му с Константин Малофеев, Юрий Борисов заяви, че няма информация той да се е интересувал от дейността на движение „Русофили”. „Не съм поддържал никакви контакти с него, но дори и да бях, не знам какво общо има това”, добави той.

„Това, което чувствам е, че това едно сплашване на хора, които ясно изразяват своето неодобрение за външната политика за България, която според мен е папагалска, вредна за България, късогледа и не може да доведе до нищо добро”, каза още Борисов.

Бившият министър на вътрешните работи Румен Петков коментира, че задържането на Борисов е „повече от нелепо”. „Да те отведат с белезници, да ти изтарашат къщата и късно вечерта да ти кажат, че си свидетел, мисля, че нещата излизат извън възможността да бъдат коментирани с нормални аргументи и логика”, каза той.

„Решетников е един пенсионер. Тези хора, които са привиквани като свидетели и нямат достъпа до информация. /…/ Ако имат данни за движение на финансови ресурси, за ангажименти на тези хора да доставят определени обеми информация, да влияят върху българското обществено мнение, да ги извадят и да ги кажат. Щом тук ще говорим за чуждо влияние, хайде утре премиерът с белезниците там, защото той направи самопризнания. При правителството и парламента имаме публични действия. Ние загробихме 1,2 млрд. долара заради АЕЦ „Белене", каза Петков.