Юруш! Гърция отвори за туристи

Любопитно
16:55 - 14 Май 2021
3619
Юруш! Гърция отвори за туристи

Хайде да ваканцуваме! Властите в Гърция обявиха отварянето на страната за туристи от днес, 14 май. Облекчават се и вътрешните ограничителни мерки срещу пандемията.

Вечерният час в Гърция се намалява, като ще започва в 00:30 ч., вместо в 23:00 ч. Системата с есемеси за напускане на дома се премахва, разрешава се отново движението от област в област.

От днес се отменя и системата за пазаруване с "кликни и вземи" и "кликни и пазарувай". Tърговията се връща към нормален режим на работа с един купувач на 25 кв. метра.

От 14 май тези, които искат да пътуват от и до островите (с изключение на островите Лефкада, Саламина и Евия) по море или по въздух, е необходимо при резервиране на билета си да притежават сертификат за ваксинация (14 дни след втората доза), негативен резултат от PCR тест, извършен до 72 часа преди пътуването или негативен резултат от бърз тест, извършен до 24 часа преди пътуването. Контролът ще се извършва от авиокомпаниите и компаниите за фериботни билети. Тези условия важат за всички местни и чуждестранни пътници на възраст над 5 години.

Италия пък съобщи днес, че премахва петдневната мини карантина, налагана досега на пътниците, пристигащи от страни членки на ЕС - както заяви Рим, с цел да възстанови туристическия сектор, предават световните агенции. Мярката ще влезе в сила в неделя.

"Здравният министър Роберто Сперанца подписа нареждане, предвиждащо пристигащите от страните в ЕС, Шенгенската зона, Великобритания и Израел да влизат в страната с отрицателен тест за коронавирус, което премахва действащата в момента система с мини карантина", се казва в комюнике на министерството.

В тази връзка здравният министър обяви също, че се отварят нови летища за полети "без ковид", пристигащи от повече държави. Досега тази система от полети "без ковид", предвиждаща по един отрицателен тест при заминаване и при пристигане, се прилагаше между САЩ и летищата в Рим и Милано. Занапред тя ще действа също за летищата на Венеция и Неапол, обхващайки също така Канада, Япония и Обединените арабски емирства.