Юруш на високите пенсии (СНИМКИ)

Актуални новини
22:00 - 07 Януари 2021
8629
Юруш на високите пенсии (СНИМКИ)

От ранни зори в днешния Ивановден пенсионерите щурмуваха банките и банкоматите в столицата, за да изтеглят по-високите си пенсии, които са факт от Нова година, видя репортер на Lupa.bg. 

От 1 януари 2021 г. минималната пенсия у нас става 300 лв., а от 1 юли всички останали пенсии ще се повишат с 5%. Отделно хората от третата възраст до март получават и добавката от 50 лева, която правителството се смили да им отпусне заради пандемията. Тези пари пенсионерите ги получават от юли 2020 г. 

Така реално днес първите щастливци с най-ниски пенсии получиха общо 350 лева, които на фона на 200-те лева, които държавата им отпуска, им се видя направо цяло състояние. Най-високата пенсия се вдига от 1200 на 1440 лева. 

Получаването на минимална пенсия от 300 лева засяга над 1 милион възрастни – на практика половината от пенсионерите у нас. Така от Нова година близо 770 хиляди пенсионери с пенсия в минимални размери ще получат увеличение на пенсиите си с 20 на сто. Ръстът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се отрази на още около 230 хиляди пенсионери, които към 2020 г. получават над минималния размер на съответния вид.

От 1 януари близо 770 хиляди пенсионери с пенсия в минимални размери ще получат увеличение на пенсиите си с 20 на сто. Ръстът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се отрази на още около 230 хиляди пенсионери, които към 2020 г. получават над минималния размер на съответния вид.

От днес до 20 януари Националният осигурителен институт изплаща пенсиите по график. Първи получават парите си тези възрастни мъже и жени, които са поискали това да стане по банков път. А на тези, които ги получават в пощите или поради различни обстоятелства, свързани със здравето, им ги носят вкъщи, многото пари ще дойдат в близките дни.

По правило, таванът на пенсиите е обвързан и с данъците върху доходите ни, но сега кабинетът няма да ги вдига. Това обаче няма да вдигне максималния осигурителен доход. Промяна обаче ще има при минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се българи, като се покачва от 610 на 650 лева. 

Правителството увеличи и минималната работна заплата с 40 лв.- така от 610, тя стана 650 лева.

Предвидено е служебното преизчисляване на пенсиите, свързани с трудова дейност, да се извършва при следните параметри:

* Веднъж годишно от 1 април на всяка година, като се зачита допълнително придобития от пенсионера осигурителен стаж в периода след отпускането, съответно – след последното преизчисляване на пенсията, за времето до 31 декември, вкл., на календарната година, предхождаща преизчисляването;

* осигурителният стаж за съответния период се зачита въз основа на данните, подавани ежемесечно от осигурителите, а за самоосигуряващите се лица – въз основа на данните за внесените от тях осигурителни вноски. Стажът се зачита въз основа на постъпилите и налични в информационната система на НОИ данни към 1 март на годината, в която се извършва преизчисляването.

Условие, за да бъде включена дадена трудова пенсия в съвкупността от пенсии, подлежащи на служебно преизчисляване от 1 април на съответната година, е пенсионерът да е придобил поне един ден осигурителен стаж през предходната календарна година. При липсата на данни за положен стаж през последната година, законодателят предполага, че пенсионерът е преустановил трудовата си дейност.

Тъй като служебното преизчисляване ще се извършва само при зачитане на положения от лицата осигурителен стаж, Кодексът за социално осигуряване предвижда да се запази възможността по желание на пенсионера пенсията му да може да бъде преизчислявана и въз основа на придобития от него осигурителен доход. В случай че преизчисляването с наличните данни за придобития осигурителен стаж и осигурителен доход е по-неблагоприятно за пенсионера, новият размер на пенсията се определя само въз основа на данните за осигурителния стаж за същия период.

Всеки пенсионер може да подаде в териториалното поделение на НОИ, което изплаща пенсията му, заявление за ежегодното ѝ преизчисляване по този ред. Заявлението може да се подаде в свободен текст или съгласно образец, утвърден от управителя на НОИ, който ще бъде наличен на сайта на НОИ още в началото на 2021 г. Веднъж подаденото от пенсионера заявление се изпълнява от Националния осигурителен институт всяка година от първо число на месеца, следващ месеца на подаване на заявлението, докато в информационната система на НОИ постъпват данни за осигурителния стаж и доход на лицето.

Когато пенсионерът е подал заявление за ежегодно преизчисляване на пенсията му с допълнително придобития от него след пенсионирането осигурителен стаж и осигурителен доход, пенсията му не подлежи на служебно преизчисляване от 1 април на съответната година по посочения в началото ред.

Подадените през 2019 и 2020 г. от пенсионерите заявления за ежегодно преизчисляване на пенсиите им с осигурителен стаж и осигурителен доход запазват действието си и след гореописаните промени, като пенсиите на тези лица ще бъдат преизчислени през 2021 г. и следващите от първо число на същия месец, разясняват от НОИ.

По друг начин е решен въпросът за пенсионерите, които през 2019 и 2020 г. са подали заявления за ежегодно преизчисляване на трудовите им пенсии само с осигурителния стаж, придобит от тях след пенсионирането им – всички те ще попаднат в обхвата на служебното преизчисляване, което се извършва от 1 април на съответната година, стига да отговарят на поставените в закона условия.