Южна Африка е последния полуфиналист в Купата на Африка

Кабо Верде с Гари Родригес и Патрик Андраде бе отстранен

Спорт
09:06 - 04 Февруари 2024
3460
Южна Африка е последния полуфиналист в Купата на Африка

Южна Африка се превърна в последния полуфиналист за Купата на Африканските нации. Отборът отстрани Кабо Верде след 0:0 за 120 минути игра и изпълнение на дузпи.

За първи път от 2000-а година южноафриканците са на полуфинал в надпреварата, като следващият им съперник е Нигерия, който се справи с Ангола.

Голямото разочарование е за Кабо Верде с Гари Родригес и Патрик Андраде в състава си. Бившият левскар бе титуляр, но напусна терена в 65-ата минута. Андраде, който в миналото игра за Черно море, влезе като резерва. Решаващата дузпа изпълни именно той, но вратарят на Южна Африка Ронуен Уилямс я спаси. Стражът се превърна в истински герой, защото отрази още три удара от бялата точка.

Първият шут посока една от двете врати отправи Тебохо Мокоена в 10-ата минута, но вратарят на Кабо Верде Возиня се отчете със спасяване.

Определено двата отбора подходиха предпазливо към мача и първата им мисъл бе да не допуснат гол, следователно не се впускаха безотговорно в предни позиции.

В 40-ата минута удар на Райън Мендеш от Кабо Верде беше блокиран, малко след това Южна Африка отговори – Хулисио Мудау стреля над напречната греда.

Второто полувреме предложи още от същото. Предпазлива игра и без сериозни голови положения.

В добавеното време на срещата Кабо Верде беше изключително близо до победата. Беншимол се озова на чиста позиция, но не успя да преодолее южноафриканския страж Ронуен Уилямс, който направи феноменално спасяване. Редовното време приключи при равенство 0:0 и се стигна до продължения.

В 92-рата минута Возиня направи две ключови спасявания в рамките на секунди. Първо се хвърли в краката на Михлали Маямбела, а след това спря Евидънс Макгопа.

Видимо бе, че двата отбора изчерпаха физическия си запас и се чакаха дузпите. Южна Африка малко по-смело потърси начин да избегне рулетката при наказателните удари. В крайна сметка това не се случи и се стигна до дузпи.

При тях Ронуен Уилямс беше превъзходен. Той спаси 4 от 5 изпълнения. Въпреки че неговите съотборници също не бяха перфектни от бялата точка Южна Африка постигна голямата си цел да играе полуфинал. Патрик Андраде беше човекът, след чийто пропускът всичко приключи.