Южна Африка криминализира продажбата на цигари?

Страната бе една от трите, наложили забрана по време на пандемията, но сега е единствената с подобна мярка

Новини
11:58 - 02 Юли 2020
2738
Южна Африка криминализира продажбата на цигари?

Южна Африка остана единствената страна в света, в която продажбата на тютюневи изделия е забранена, като една от антикризисните мерки за борба с пандемията. И макар почти всички останали ограничения да паднаха, това е една от малкото, за които местните власти продължават да настояват, пише AP, цитирана от Канал 3.

Смята се, че в страната има около 9 млн. пушачи, които от края на март насам са изчерпали всичките си запаси и отдавна не могат да задоволят вредния си навик по легален начин.

Правителството настоява, че „здравето на населението е приоритет“, позовавайки се на неоповестени научни изследвания, според които връзката между смъртността от COVID-19 и цигарения дим е пряка.

Световната здравна организация по-рано посъветва пушачите по света да намалят консумацията си на тютюн, но това остана по-скоро съвет, за който не се намериха научни доказателства, касаещи развоя на пандемията.

Мнозина южноафриканци отдавна са се ориентирали към „черния пазар“, за да задоволяват нуждите си, но с оглед на събитията изглежда, че антикризисната мярка е напът да остане за постоянно. Това би превърнало Южна Африка в единствената страна в света с подобна забрана.