Южна Африка се опитва да се справи с водната криза

Свят
16:23 - 01 Март 2024
1431
Южна Африка се опитва да се справи с водната криза

Всеки ден Джабу Гамет изминава километри, за да си напълни вода от единствения водоизточник в района Лубомбо в северозападната част на Есватини, Южна Африка.

Въпреки че водата е замърсена и маршрутът й е опасен заради кражби и сексуално насилие, тя няма друг избор. Сезоните стават по-горещи и по-сухи, а водата все по-оскъдна, пише Voice of America (VOA).

Според ООН средните годишни температури в Есватини са се увеличили с повече от три градуса по Целзий между 1961 и 2000 г. Тези промени са довели до намалените притока в основните речни басейни.

„Водата ни е мръсна и децата ни боледуват. Нямаме друг избор, освен да я пием, въпреки че знаем, че ще ни разболее“, казват местните.

Международни агенции за помощ като Water Aid и World Vision International работят за справяне с проблема с водата. Водната криза в Есватини може да се реши чрез изграждането на системи за филтриране на водата и нови кладенци, както и подобрения на санитарните съоръжения.

COSPE (Сътрудничество за развитие на нововъзникващите страни) работи с местните хора за изграждането на нова система за филтриране на водата, която ще бъде представена скоро, пише Voice of America (VOA)

През 2023 г. правителството на Есватини отпусна средства за подобряване на водоснабдяването, от което ще се възползват над 41 000 души.