Южна Африка все пак ще е домакин на срещата на БРИКС

Свят
17:33 - 29 Юни 2023
1760
Южна Африка все пак ще е домакин на срещата на БРИКС

Южна Африка ще бъде домакин на срещата на върха на БРИКС през август, както е планирано, съобщава "Ройтерс".

Новината идва на фона на спекулации, че домакин на срещата може да бъде Китай, така че президентът на Русия Владимир Путин да може да присъства в страна, която не е задължена да го арестува по обвинения във военни престъпления.

Южна Африка има задължение като член на Международния наказателен съд да задържи Путин, ако той присъства на разговорите между лидерите на Бразилия, Русия, Индия и Китай. Причината е издадената спрямо него заповед за арест заради депортирането на деца от Украйна. Самият Путин отрича обвиненията.

Южноафриканският президент Сирил Рамапоса се срещна с Путин на 17 юни в Русия.

"Южна Африка ще бъде домакин на 15-ата среща на върха на БРИКС в конгресния център Сандтон, Йоханесбург, от 22 до 24 август 2023 г.", съобщиха от Министерството на международните отношения на африканската страна.

Говорителят на президентството Винсент Магвеня потвърди, че това означава, че цялата среща на върха, включително основната част с участието на държавните глави от БРИКС, ще се състои в Южна Африка. Той и говорител на отдела за международни отношения отказаха да коментират дали Путин ще присъства, или не.

В края на май южноафрикански служители разкриха, че страните от БРИКС обмислят преместване на срещата на върха в Китай, тъй като азиатската страна не е член на МНС. Те все още могат да решат да сменят мястото на събитието в последния момент.

Във вторник министърът на международните отношения на Южна Африка Наледи Пандор заяви, че Путин все още не е отговорил на поканата, която му беше изпратена, преди МНС да му повдигне обвинение на 18 март.

Китайският президент Си Дзинпин, министър-председателят на Индия Нарендра Моди и бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва възнамеряват да присъстват, посочи Пандор.

Южна Африка твърди, че е неутрална в конфликта в Украйна. Тя обаче беше разкритикувана от Запада за това, че е приятелски настроена към Русия, включително посрещна руския външен министър Сергей Лавров и двете страни проведоха съвместни военноморски учения.