Южна Корея два пъти канила Вили Сечкова за консул

Дребна неточност попречила назначението да стане миналото лято

Политика
15:37 - 14 Януари 2021
2594
Южна Корея два пъти канила Вили Сечкова за консул

Република Корея два пъти е настоявала с ноти Виолета Сечкова да ѝ стане почетен консул, твърди Министерството на външните работи в отговор на запитване от колегите от "Клуб Z". Южна Корея два пъти с ноти е искала красавицата да им стане почетен консул, но първия път документите й са били върнати заради дребни неточности.

Първата нота с искането е била изпратена на 9 юли 2020 г., но се оказало, че има пропуски в данните за кандидатката, консулския й окръг и адреса на нейната бъдеща канцелария. След отстраняването на всички процедурни пречки Република Корея изпраща втора нота на 29 октомври, придружена с официално писмо от южнокорейската външна министърка Канг Кьонг-хуа, в което тя изразява "пълна вяра в способностите и интегритета" на госпожа Сечкова.

Почетните консули имат ограничен имунитет, т.е. под защита попадат техните канцеларии и те самите при изпълнение на задълженията им. Ако обаче извършат престъпление от общ характер, това не ги освобождава от наказателна отговорност. България бе отнела дори привилегиите им да слагат на колите си червени номера през 2016 г., но след обжалване Върховният админстративен съд им ги върна.