Южна Корея е готова да обяви официалния край на войната от 1953 г.

Това заяви президентът на страната Мун Дже-ин, изказвайки се на церемония

Свят
11:24 - 01 Октомври 2021
1737
Южна Корея е готова да обяви официалния край на войната от 1953 г.

Отбранителните способности на Южна Корея се поддържат на високо ниво, което дава възможност да се обяви официалния край на Корейската война от 1950-1953 г. 

Това заяви президентът на страната Мун Дже-ин, изказвайки се на церемонията по случай Деня на въоръжените сили, която се проведе в петък на борда на хеликоптероносача Марадо" в пристанището Поханг, съобщава ТАСС.

 В този район американските войски проведоха първата десантна операция по време на Корейската война.

"Предвид високата отбранителна способност на страната, аз предложих приемане на декларация за прекратяване на Корейската война и откриване на нова ера на помирение и сътрудничество", каза държавният глава.

Мун Дже-ин отбеляза, че неговата първа и основна отговорност като главнокомандващ е да създаде и поддържа траен мир на Корейския полуостров. Той също така подчерта, че Южна Корея продължава да укрепва позициите си в областта на сигурността и отбраната, включително "производство на по-мощни ракети" след пълното премахване на ограниченията за тяхното развитие.

Войната с участието на двете Кореи, САЩ и Китай, продължи три години - от юни 1950 г. до юли 1953 г.

Общият брой на загиналите и ранените (както военни, така и цивилни) се доближи до 5,5 милиона, което прави Корейската война най-големият военен конфликт с жертви след Втората световна война.

Официално КНДР и Република Корея все още са във война, тъй като между тях не е подписан мирен договор. Направени са опити за приключване от Женевската конференция през 1954 г.

Заместник-началникът на отдела за пропаганда и агитация на Централния комитет на Корейската работническа партия на КНДР Ким Йо-джон, по-малката сестра на лидера Ким Чен-ун, заяви, че предложението на южнокорейския лидер Мун Дже-ин да подпише декларация за края на Корейската война е"интересна и добра идея".