Южна Корея и САЩ проведоха учение до границата с КНДР

САЩ
11:28 - 04 Януари 2024
1551
Южна Корея и САЩ проведоха учение до границата с КНДР

Южнокорейски и американски войски проведоха съвместни учения с бойни стрелби близо до границата със Северна Корея, включващи тежки оръжия, докато Пхенян критикува съюзниците за опасни ходове, тласкащи региона към ръба на "ада на ядрената война", предава Ройтерс.

Учението на механизирана пехотна бригада на южнокорейската армия и бронирана бригада Stryker на армията на САЩ имаше за цел да тества и подобри бойната готовност, симулираща вражеска агресия, се казва в изявление на Южна Корея в четвъртък.

Ученията се проведоха в продължение на една седмица, като започнаха на 29 декември и приключиха в четвъртък, съобщи южнокорейската армия.

Съюзниците драстично увеличиха мащаба и интензивността на съвместните учения през последната година на фона на ескалиращото напрежение на Корейския полуостров, тъй като Пхенян тества както балистични ракети с голям обсег, така и тактически оръжия, предназначени да поразяват цели в Юга и Тихия океан.

САЩ също са разположили повече военни средства близо до Корейския полуостров, включително ядрена ракетна подводница, самолетоносачи и големи бомбардировачи.

Завършвайки голяма среща на управляващата партия, лидерът Ким Чен Ун в събота нападна Вашингтон за разполагането на големи оръжия и обеща да увеличи ядрения арсенал на Севера и да увеличи капацитета за атака, за да "умиротвори Юга".

Северът нарече съвместните учения за стрелба "безразсъдни военни маневри" и се подигра на Южна Корея, че подкрепя хегемонистичните амбиции на Вашингтон, "когато няма шанс за победа или оцеляване".

"С инстинкта за конфронтация дълбоко в костите им, марионетките отново отбелязаха новата година, като направиха агресивния избор, който разпалва войната", заяви официалната новинарска агенция на Севера KCNA в свой коментар.

"2024 г. е годината на най-висок риск от конфликт", се казва в него.

Съвместните учения включваха повече от 110 големи бойни оръжия, включително танкове на южнокорейската армия, противовъздушна артилерия и бойни земекопни машини, подкрепени от американски военни щурмови самолети и бронирани бойни машини, каза армията.

Военноморските сили на Южна Корея в сряда проведоха тренировки с бойни стрелби и противоподводни маневри във водите на изток, запад и юг с участието на разрушители, фрегати и корвети, съобщи флотът.