Южна Корея и САЩ с нови съвместни учения

Северна Корея извършва тестове на оръжия с безпрецедентно темпо

САЩ
12:06 - 17 Октомври 2022
1211
Южна Корея и САЩ с нови съвместни учения

Войските на Южна Корея започнаха годишните си отбранителни учения "Хогук", предназначени да подобрят способността им да отговорят на ядрените и ракетните заплахи от страна на Северна Корея, съобщи Ройтерс.

Ученията, които се очаква да приключат в събота, са част от поредица южнокорейски военни учения, организирани през последните седмици, включително съвместно със САЩ и Япония.

Последното полево учение започва в момент, когато Северна Корея извършва тестове на оръжия с безпрецедентно темпо, като изстреля балистична ракета с малък обсег и стотици артилерийски снаряди близо до силно милитаризираната граница между двете Кореи.

Пхенян реагира гневно на съвместните военни учения, като ги нарече провокации и заплаши с контрамерки. Сеул заяви, че провежданите учения са редовни и с отбранителен характер.

В ученията "Хогук" южнокорейските сили, подкрепяни от части на САЩ, ще се съсредоточат върху поддържането на готовността и подобряването на способността на войските да изпълняват съвместни операции, съобщи Обединеното командване на въоръжените сили на Южна Корея.

"Силите ще провеждат дневни и нощни маневри, симулиращи противодействие на ядрените, ракетните и различни други заплахи от страна на Северна Корея, за да могат да придобият способности за изпълнение на мисии във военно и мирно време и да подобрят оперативната съвместимост с някои сили на САЩ", се казва в изявлението.