Южна Корея призова своите граждани да напуснат Ливан и Израел

Свят
12:26 - 06 Август 2024
509
Южна Корея призова своите граждани да напуснат Ливан и Израел

Министерството на външните работи на Южна Корея във вторник призова на своите граждани в Ливан и Израел да напуснат възможно най-скоро заради ескалиращото напрежение в Близкия изток, предава "Ройтерс".

Препоръките за пътуване бяха издадени, след като командир на присъединената към Иран ливанска групировка "Хизбула" и ръководителят на политическото крило на "Хамас", групата, която управлява ивицата Газа, бяха убити, каза Лий Дже Уунг, говорител на министерството.

Убийствата бяха извършени след смъртоносна ракетна атака в окупираните от Израел Голански възвишения в края на миналия месец.

"Правителството на Южна Корея... се надява, че дипломатическите усилия за деескалация на напрежението, както и преговорите за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници няма да спрат", каза Лий на брифинг.

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания беше убит в иранската столица Техеран миналата седмица, нападение, което предизвика заплахи за отмъщение от Иран и подхрани допълнително безпокойство, че конфликтът в Газа се превръща в по-широка война.

Вашингтон призовава други страни по дипломатически канали да кажат на Иран, че ескалацията в Близкия изток не е в техен интерес, каза говорител на Държавния департамент в понеделник.

Повече от 500 южнокорейски граждани в момента пребивават в Израел и около 120 в Ливан към вторник, според министерството.