Южна Корея разследва Telegram за подпомагане на сексуални престъпления

Свят
11:28 - 07 Октомври 2024
834
Южна Корея разследва Telegram за подпомагане на сексуални престъпления

Южна Корея, към която най-вече е насочена дълбоко фалшива порнография, съобщи, че разследва Telegram, като се проверява дали приложението подпомага онлайн сексуални престъпления. Това се посочва в доклад на ООН, предаде "Ройтерс".

Докладът представлява най-новите обвинения срещу Telegram, откакто Франция обвини шефа на приложението Павел Дуров за разрешаване на престъпна дейност в платформата. Според доклада едни от най-силните престъпни мрежи в Югоизточна Азия използват приложението за съобщения Telegram, което позволи фундаментална промяна в начина, по който организираната престъпност може да извършва широкомащабна незаконна дейност. 

В доклада на Службата на ООН за наркотиците и престъпността се казва, че в приложението, открито и в огромен мащаб, се търгуват хакнати данни, включително данни за кредитни карти, пароли и история на браузъра.

Инструментите, използвани за киберпрестъпления, включително така нареченият дълбоко фалшив софтуер, предназначен за измами, и зловреден софтуер за кражба на данни също се продават широко, докато нелицензираните борси за криптовалута предлагат услуги за пране на пари.

Има "сериозни доказателства за нелегални пазари на данни, които се преместват към Telegram и доставчици, които активно търсят да се насочат към транснационални организирани престъпни групи, базирани в Югоизточна Азия", се посочва още в доклада.

Югоизточна Азия се превърна в основен център за измамни схеми за милиарди. Много са китайски синдикати, които работят от укрепени комплекси, в които работят хора, жертви на трафик. Индустрията генерира между 27,4 и 36,5 милиарда долара годишно.

Бенедикт Хофман, заместник-представител Службата на ООН за наркотиците и престъпността за Югоизточна Азия и Тихия океан, каза, че приложението е лесна за навигация среда за престъпниците.

В доклада се казва, че самият мащаб на печалбите, спечелени от престъпните групи в региона, е изисквал от тях иновации, като се добавя, че са интегрирали нови бизнес модели и технологии, включително зловреден софтуер, генеративен с изкуствен интелект и дълбоки фалшификации в своите операции.

Службата на ООН за наркотиците и престъпност заяви, че е идентифицирал повече от 10 доставчици на дълбоко фалшиви софтуерни услуги, "конкретно насочени към престъпни групи, участващи в кибернетични измами в Югоизточна Азия".

Индийският застраховател Star Health съди платформата, след като миналия месец хакер е използвал чатботове в Telegram, за да източи данни от водещия индийски застраховател.

Припомняме, че Павел Дуров беше арестуван в Париж през август и обвинен в разрешаване на престъпна дейност в платформата, включително разпространение на сексуални изображения на деца. Този ход насочи вниманието към наказателната отговорност на доставчиците на приложения и също така предизвика дебат за това къде свършва свободата на словото и започва прилагането на закона.

След ареста си Дуров, който в момента е пуснат под гаранция, но със забрана да напуска Франция, каза, че приложението ще предаде IP адресите и телефонните номера на потребителите на властите, които правят правни искания. Той също така каза, че приложението ще премахне някои функции, с които е било злоупотребявано за незаконна дейност.