Южна Корея съобщи за севернокорейски балон в небето си

Свят
14:19 - 06 Февруари 2023
1580
Южна Корея съобщи за севернокорейски балон в небето си

Армията на Южна Корея съобщи, че е засякла севернокорейски балон над територията на страната, но не го определя като заплаха.

Балонът е навлязъл за кратко във въздушното пространство на Южна Корея вчера, съобщи министерството на отбраната в изявление и добави, че са взети мерки, без да уточнява какви.

Аеростатът е напуснал въздушното пространство на страната няколко часа по-късно и длъжностни лица смятат, че става дума за метеорологичен балон, а не за шпионски, съобщи агенция "Йонхап", като цитира анонимен източник.

Данните са получени, след като САЩ свалиха предполагаем китайски балон за наблюдение, което допълнително влоши двустранните отношения. Пекин твърди, че аеростатът е за граждански цели и случайно е попаднал във въздушното пространство на САЩ.

Напрежението между Северна и Южна Корея също се повиши, тъй като Северна Корея извърши рекорден брой ракетни тестове миналата година, а Южна Корея се присъедини към съюзниците на САЩ във военните демонстрации на сила.

На 26 декември пет дрона на КНДР навлязоха на територията на Южна Корея като един от тях премина в забранена за полети зона близо до президентството и накара армията на Южна Корея да вдигне под тревога изтребители и хеликоптери.

Военните бяха критикувани, тъй като не успяха да свалят дроновете на КНДР, които с часове летяха над Южна Корея, пише БТА.