Южна Корея се отказа да отваря училищата, обучението - онлайн

Страната отложи приемните изпити в Университетите

Новини
12:54 - 31 Март 2020
1261
Южна Корея се отказа да отваря училищата, обучението - онлайн

Южна Корея се отказа да отваря училища и университети през следващата седмица заради опасността от коронавируса, докато още има активни огнища на заразата. Страната въвежда онлайн занятия и отлага годишните приемни изпити за влизане във висши училища, предаде Ройтерс.

След начално рязко увеличение на случаите на зараза Южна Кория успя да намали скоростта на поява на новозаразени до около 100 или по-малко дневно, но групи от заразени в църкви, болници и старчески домове, както и внесени от чужбина случаи, все още изникват.

Властите на три пъти отлагаха началото на новия учебен срок от началото на март до 6 април и решиха да го направят отново, заради упоритостта на заразата, предава БТА.

"Съжаляваме, че не достигнахме равнища, при които децата да могат безопасно да ходят на училище, въпреки че мобилизирахме целия си капацитет, за да намалим устойчиво рисковете от зараза", каза премиерът Чун Се-кьон на предавано по телевизията правителствено заседание.

Трудно е да се гарантира сигурността на децата в условията на всекидневна поява на значителен брой нови пациенти и е налице безпокойство, че тя може да се разпространи отново от училища към домове и общности, каза Чун.

Вместо да отворят врати отново идния понеделник, училищата ще започнат онлайн занятия от 9 април, уточни премиерът и обеща да гарантира достъпа на учащите се до технологични устройства в домашни условия, за да се ограничи всяко нарушение на образователния процес.

Годишният конкурсен изпит за влизане в колежи ще бъде отложен с две седмици, каза министърът на образованието Йо Ун-хе.

Проучване сред родители, поръчано от правителството тази седмица, показа, че 72 процента от анкетираните се противопоставят на отварянето на училищата на 6 април, а 66 на сто подкрепят онлайн обучението.

Министър Йо каза, че се проучват възможности за успоредно прилагане на същинско и онлайн обучение, което да започне през април.

Днес южнокорейските центрове за контрол и превенция на заболяванията съобщават за 125 нови случаи на коронавирус, с които общият брой на заразени достигна 9 786. Починалите остават 162.

От новите случаи, 60 са в силно засегнатия югоизточен град Тегу, където в болница за последните дни са постъпили нови 75 заразени, а други 29 са на хора, пристигнали от чужбина.

От утре всеки пристигнал от чужбина ще трябва да прекара две седмици под карантина, съгласно нови правила за ограничаване на внесените от чужбина случаи на зараза.

Властите предупредиха, че ще има "нулева толерантност" към хора, които не спазват карантината, а наказанието е от година затвор или глоба до 10 милиона вона (8 210 долара).