Южна Корея се сближава с НАТО

Сеул планира да обяви допълнителна хуманитарна подкрепа за Украйна

Свят
11:44 - 22 Юни 2022
1320
Южна Корея се сближава с НАТО

Южна Корея планира да сформира дипломатическа мисия към НАТО в Брюксел, съобщава "Ройтерс".

Причината е амбицията на Сеул да засили партньорството си с Алианса и да играе по-голяма роля на световната сцена.

Говорейки за планираното присъствие на президента Юн Сук Йел на среща на НАТО този месец, съветникът по националната сигурност Ким Сун Хан заяви, че страната му ще се стреми да засили отношенията си с членовете на НАТО предвид "непредсказуемата" международна ситуация.

Като част от усилията Южна Корея преговаря с Алианса за обмен на информация, комбинирани учения и съвместни изследвания за противодействие на възникващи заплахи за сигурността, поясни той.

Новият южнокорейски президент, който встъпи в длъжност през май, заяви, че основната му външнополитическа цел е да превърне Южна Корея в "глобална основна държава" с фокус върху насърчаването на свободата, мира и просперитета въз основа на нейните либерално-демократични ценности.

Въпреки че се очаква срещата в Мадрид на 29-30 юни да бъде фокусирана върху украинската криза, Юн планира да засили международното сътрудничество срещу ядрената програма на Северна Корея, съобщи Ким.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече заяви, че се очаква на предстоящата среща на върха да се постигне споразумение за пакет помощ за Украйна, който ще помогне на страната да премине от старото въоръжение от съветско време към стандартното оборудване на НАТО.

Южна Корея планира да обяви допълнителна хуманитарна подкрепа за Украйна на срещата, но Сеул не обмисля смъртоносна военна помощ.

Служител на президентството съобщава, че държавният глава може да проведе и тристранна среща със своите колеги от САЩ и Япония в кулоарите на срещата на върха на НАТО. Той уточни, че присъствието на Юн не представлява политика срещу Китай или Русия.