Южна Корея спря ваксината на AstraZeneca за хора под 60 години

Имунизациите на общо около 70 000 души ще бъдат отменени

Новини
16:35 - 07 Април 2021
2436
Южна Корея спря ваксината на AstraZeneca за хора под 60 години

Южна Корея реши да прекрати програмата за имунизация срещу COVID-19 с ваксината на AstraZeneca за хора на възраст под 60 години заради опасения, свързани с кръвни съсиреци, информира "Йонхап".

Организирани да започнат утре, програмите за ваксинация с AstraZeneca за инструктори по специално образование и учители в детските градини, началните, средните училища и гимназиите, общо около 70 000 души, също ще бъдат отменени.

Решението е взето, след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще заседава тази седмица, за да направи преглед на случаите на кръвни съсиреци, открити при хора, получили ваксината на AstraZeneca.

С нарушаването на графика на ваксинациите Южна Корея може да бъде подложена на силен натиск да постигне стаден имунитет до ноември.

"Взехме това превантивно решение, за да поставим безопасността на хората, получаващи ваксини срещу COVID-19, над всичко останало", отбеляза ръководителят на Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията, като допълни: "Въз основа на констатациите на EMA ще проведем задълбочени дискусии с експерти тук и ще реагираме бързо."

В Южна Корея в понеделник жена на 20-годишна възраст е била диагностицирана с кръвни съсиреци в краката и белите дробове, след като миналия месец е получила ваксината на AstraZeneca. За първи път тя е показала симптоми 12 дни след имунизацията си според здравните власти.

Това е третият докладван случай на образуване на кръвни съсиреци при хора, получили ваксината на AstraZeneca. В първия пример, съобщен миналия месец, бяха открити кръвни съсиреци в тялото на 60-годишна жена, която почина след приема на ваксината на AstraZeneca, но здравните власти стигнаха до заключението, че няма връзка между ваксината и нейното състояние.

Спирането на използването на ваксината засяга и онези, които работят в поправителни заведения и заведения за инвалиди. Те трябваше да бъдат ваксинирани от петък.

Режимът на ваксиниране с две дози за медицински работници и служители на първа линия и пациенти в домовете за възрастни започна през февруари.