Южна Корея стреля по руски военни самолети

Те са били придружавани от два китайски изтребителя

Свят
11:20 - 23 Юли 2019
2263
Южна Корея стреля по руски военни самолети

Южнокорейски военни пилоти стреляха предупредително по руски самолети, които влязоха във въздушното пространство на Южна Корея във вторник, коментира министерството на националната отбрана в Сеул, съобщава "Ройтерс".

Руските самолети са придружавани от китайски военни самолети, които също са нарушили южнокорейското въздушно пространство. Това е първият път, когато руски военни самолети нарушават южнокорейското въздушно пространство. Самолетът е един от трите руски самолета, които влязоха в корейската зона за идентификация на ПВО рано във вторник. Два китайски военни самолета също влязоха в зоната, се казва в изявление на министерството на отбраната.

Южнокорейското правителство ще подаде официални жалби за нарушенията към Китай и Русия, допълва министерство на отбраната в Сеул. "Ние приемаме този инцидент много сериозно. Ако това се случи отново, ще предприемем много по-сериозни мерки", коментира представител на президентската администрация, Ко Мин Жун. Южна Корея е изпратила протест до секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев.

 

В средата на юни Южна Корея отново вдигна изтребители, за да прихване руски стратегически бомбардировачи Ту-95, които влязоха в зоната за идентификация на ПВО.