Южна Корея върна част от ограниченията за социална дистанция

Днес властите съобщиха за 79 нови случая - най-високото ниво от 81 на 5 април

Свят
12:11 - 28 Май 2020
2523
Южна Корея върна част от ограниченията за социална дистанция

Южна Корея върна мерки за социална дистанция в борбата с коронавируса, които бяха отменени в началото на този месец. Решението е взето след поява на нови огнища на зараза, които заплашват постигнатия от страната успех в ограничаването на епидемията.

Новите случаи, повечето предимно в района на Сеул, където половината население на Южна Корея живее, принудиха властите да върнат правилата за социална дистанция, разхлабени на 6 май.

Музеите, парковете и галериите ще бъдат затворени отново от петък за две седмици, обяви здравният министър Пак Ньон-ху, цитиран от АФП. Компаниите ще бъдат принудени да върнат гъвкавото работно време.

"Ние решихме да подсилим всички карантини мерки в столичния район за две седмици от утре до 14 юни", каза той.

Южнокорейците са съветвани да се въздържат от социални събирания или да посещават места с много хора, включително ресторанти и барове, докато религиозните храмове трябва да бъдат още по-внимателни с мерките за карантина.

Но няма ново отлагане на постепенното отваряне на училищата, което вече е в ход.

"Следващите две седмици са важни за предотвратяване разпространението на инфекцията в столичния район. Ще трябва да върнем социалната дистанция, ако не успеем", каза министърът на здравеопазването.

Пак Ньон-ху поясни, че правителството ще бъде принудено да върне всички мерки за социална дистанция, ако страната регистрира повече от 50 нови случая на ден най-малко седем поредни дни.

Днес властите съобщиха за 79 нови случая - най-високото ниво от 81 на 5 април.