Южноафрикански експерти: Омикрон масово протича безсимптомно

Южноафрикански експерти: Омикрон масово протича безсимптомно

Новини
16:42 - 21 Декември 2021
4736
Южноафрикански експерти: Омикрон масово протича безсимптомно

Южна Африка съветва да се прекрати практиката по проследяване на контактните лица и карантинирането на такива във връзка с новия вариант на коронавируса, наречен от СЗО Омикрон. Причината за тази, привидно странна, препоръка е, че тези две дейности не предотвратяват разпространението на вируса, който в огромна част от случаите протича безсимптомно.

Комитетът със съветници към здравното министерство в ЮАР е написал писмо до министъра Джо Фахла, с което препоръчва карантинирането да се спре, защото не е приложимо в настоящата икономическа обстановка. „Проследяването на контактните лица също не е необходимо и трябва да бъде спряно моментално“, пишат още съветниците.

Според документа още пропорцията от хора, които вече имат имунитет срещу ковид се е повишил драстично, надвишавайки 60-80%. Съветниците отбелязват още, че данните от тестовете също са сериозно изкривени, защото огромна част от хората, които са положителни за омикрон, нямат никакви симптоми.

„Ако огромна част от случаите не се диагностицират, то и огромна част от контактните лица няма да се диагностицират. Това означава, че карантинирането и проследяването на контактите имат незначителна роля в защитата на здравето на хората в Южна Африка“, пишат още съветниците. Те предупреждават за негативните ефекти, които ще има потенциално поредно затваряне на страната, което те определят като безсмислено предвид новия вариант.

„На индивидуално ниво последствията от продължителна карантина включват загуба на препитание, загуба на работни места, загубено време в училище. Предлагаме карантинирането на бъде прекратено. Това се отнасят еднакво както за ваксинираните, така и за неваксинираните. Няма да се налага и никакво тества за ковид независимо от степента на това колко изложени на вируса са били хората, освен ако въпросният човек не развие симптоми“, пишат в писмото си съветниците на здравния министър.

Техният съвет идва като ехо на изказванията от различни учени и официални лица в Южна Африка, които предупреждават от близо месец, че всякаква паника по повод Омикрон е абсолютно излишна и дори може да бъде опасна, тъй като новият вариант протича изключително леко.