Южнокорейският президент смени шестима министри

Свят
11:29 - 04 Декември 2023
1202
Южнокорейският президент смени шестима министри

Южнокорейският президент Юн Сук-йол смени днес финансовия министър Чу Кьон-хо и още петима министри, предаде южнокорейската новинарска агенция Йонхап, цитирана от БТА.

Освен финансовия министър са сменени министърът по въпросите на ветераните Пак Мин-шик, министърът на селското стопанство Чун Хуан-кюн, министърът на държавните територии, инфраструктурата и транспорта Уон Хи-рьон, министърът на океаните и риболова Чо Сън-хуан, както и министърът на малкия и средния бизнес  И Йон.

Новият финансов министър е досегашният главен президентски съветник по въпросите на икономиката Чои Сан-мук. Задачата на новия министър ще бъде да съхрани положителните тенденции в развитието на южнокорейската икономика преди парламентарните избори догодина.

Кадровата промяна беше очаквана, тъй като част от досегашните министри искат да станат депутати и планират да участват в парламентарните избори догодина.

Очаква се през идните седмици да има още кадрови промени, тъй като се смята, че министърът на правосъдието Хан Дон Хун също иска да се включи в надпреварата за парламента.

Президентът Юн е изправен пред редица икономически и политически предизвикателства, сред които фигурират високата инфлация, парламентарните избори и необходимостта от реформи в сферата на труда, образованието и пенсиите, отбелязва Йонхап.