За 1/3 от българите въздухът става все по-мръсен

Общество
14:21 - 26 Януари 2020
3497
За 1/3 от българите въздухът става все по-мръсен

За около една трета от българите – или 29 % от пълнолетните граждани -  въздухът у нас става все по-мръсен. А близо 60% не виждат промяна в качеството му. Най-засегнати са жителите на големите областните центрове.

Това показва национално представително проучване на агенция „Афис“, проведено от 17 до 22 януари 2020 г. пряко и лично в домовете на 1000 пълнолетни граждани.

Според жителите на големите градове, включително и София, комплекс от мерки могат да допринесат за решаването на проблема: по-достъпни цени на тока, по-малко автомобили в града, по-малко дим от производството и индустрията.

Агенция "Афис" е сравнила получените актуални данни със свое редовно изследване от януари 2018 г.

Интересното е, че в началото на 2020 година по-малко хора в сравнение с януари 2018 г. смятат, че замърсяването на въздуха се засилва в тяхното населено място. Към момента това са около 29%, а преди две години тази оценка е споделяна от 36% от всички анкетирани.

Повече от половината запитани (58%) заявяват, че качеството на въздуха не се е променило напоследък (срещу 52% през 2018 г).

Усещането за по-чист въздух е споделено от едва 13 на сто – за сравнение преди две години същият отговор е посочен от 11,5%.

От проучването става ясно, че не само жителите на столицата са притеснени от въздуха, който дишат. Това на първо място са хората от областните градове – т.е. за 47 на сто от тази група замърсяването се засилва през последните години. Нещо повече – сравнението с 2018 година разкрива, че към онзи момент столичани са били значително по-критични към състоянието на въздуха, който дишат (за близо 48% замърсяването се е засилвало, а същото е намалявало едва за 6%).

Като цяло градските жители много по-често признават, че въздухът е мръсен, в сравнение с живеещите по селата – съотношението е повече от 4 към 1.