За 12 милиона: Източват Езерото с лилиите, стягат „Маймунарника” в Борисовата градина

Новини
13:19 - 16 Януари 2020
5132
За 12 милиона: Източват Езерото с лилиите, стягат „Маймунарника” в Борисовата градина

Любимият парк на софиянци - Борисовата градина предстои да бъде обновена, като най-популярните места за отдих в нея ще бъдат ремонтирани. Общината планира нови 28 хиляди кв. м. асфалтови алеи и реконструкция на Езерото с лилиите и алпинеума, както и на санитарни помещения между Маймунарника и читалнята.  

Предвижда се и къпалнята „Мария Луиза” пак да разхлажда столичани през лятото.

За реконструкцията на парка ще се похарчат близо 12 милиона, като кметството ще кандидатства за 8,8 млн. европари.

С тези средства ще бъдат сменени и настилките на градината, ще се постави и ново осветление по алеите, както и нови камери за видеонаблюдение.

Планира се и възстановяване на скулптурни фигури на чешмите и други елементи на парковата украса. Проектът за ремонта ще е тип „инженеринг“, което значи, че фирмата изпълнител сама ще го поръча и ще го изготви по свои критерии.  

2/3 от пътеките, предвидени за ремонт, не са били обновявани от създаването на парка.

Идеята на общинарите е да се възстанови автентичния вид на парка. Сградата на обществената тоалетна между читалнята и заведението „Маймунарника“ също ще бъде обновена. Ще бъдат възстановени пластики и скулптурни фигури, ще бъде изградено алейно осветление, видеонаблюдение, както и Вик мрежа и поливна система. Ремонтните дейности ще се извършват поетапно на площ от 300 дка. Миналата година се проведоха и обществени обсъждания за промяна на подробния устройствен план на Борисовата градина, който трябва да бъде гласуван от Столичния общински съвет. В него присъства връщането на „Кривите огледала“ и „Лодките“, както и трите дансинга, които са на мястото, известно като „Маймунарника“. Те са били там, когато се е създавала градината. Ръководителят на проекта проф. Атанас Ковачев смята, че бирарията в стил австро-германски барок от 30-те също трябва да се върне до езерото „Ариана“ на мястото на сегашното заведение.