За 2 месеца карантина: 3 домата и 180 г кашкавал по училищна програма

420 000 деца получават съмнителни продукти по съфинансираните с европари схеми “Училищен плод” и “Училищно мляко”

Новини
13:10 - 05 Май 2020
3475
За 2 месеца карантина: 3 домата и 180 г кашкавал по училищна програма

“Три доматчета и 180 грама кашкавал — това е храната, която получи синът ми, а и много други деца от първи клас по програма “Училищен плод и училищно мляко” за 55 дни карантина”, оплаква се гневен родител в социалните мрежи. 

“Как не Вие срам, господа управляващи? Похарчихте пари и време за доставка до дома и времето на учителя. Такава подигравка не бях виждал. Срам ме е от вас”, негодува гневният баща.

Видно от коментарите под поста някои са получили различни количества домати и кашкавал, за други “помощта” е включвала краставици и домати. “А на нас ни бяха дали баничка с мухъл и домат с мухъл”, оплаква се 12-годишен ученик.

Друг родител споделя, че се събрали цялата група от градината и решили да дарят кашкавала на хора в нужда. Намерили организация, но от градината отказали да ги дадат на нея и заявили, че може само лично на родителите да  предоставят продуктите. “Тогава просто отидох и си взех кашкавала, но много родители не отидоха. Сещай се къде са отишли техните дажби”, пише гневната майка. 

Над 420 000 деца от детски градини и училища ще получат в домовете си полагащите им се продукти по двете схеми, финансирани с европари — “Училищен плод” и “Училищно мляко”, съобщи в средата на април министерството на земеделието след разговор между ресорния министър Десислава Танева и директора на фонд “Земеделие” Васил Грудев. 

Инициативата дойде в отговор на разпореждането на премиера Бойко Борисов да се намери начин земеделските производители да бъдат подпомогнати за реализация на продукцията им.

Схемите “Училищен плод” и “Училищно мляко” се финансират с подпомагане по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС и целят да предоставят здравословна храна на децата по време на учебния процес. През тази година подпомагане е осигурено за повече от 3200 детски градини и училища в страната с над 420 хил. деца.

Бюджетът, който е отделен за България за учебната година, е 13,6 млн. лв за плодове и 15,8 млн. лв за мляко и млечни продукти.