За автомивка без пари: Полицаи издавали на Семерджиев къде са патрулите

Сред наказаните са и униформени от 5-о РУ в София и столичната Пътна полиция, които забавили преписка с година и половина

Новини
09:35 - 12 Септември 2022
4140
За автомивка без пари: Полицаи издавали на Семерджиев къде са патрулите

Монтьорът, който е поставил регистрационните табели на черното “Ауди Q7”, с което Георги Семерджиев блъсна и уби 2 момичета в София на 5 юли, е сред 40-те служители на МВР, които са наказани, защото помагали на бившия футболист.

Регистрацията на фаталния джип станала 2 месеца преди катастрофата на столичния бул. “Черни връх”. Тя е направена в столичния КАТ на “Драган Цанков”.

Самият Семерджиев отишъл, но като пътник на предната седалка. Джипът се водел на фирмата му, която има автомивка. Затова зад волана бил служител на бившия футболист. Той имал пълномощно и докато течал прегледът и се слагали регистрационните табели, се занимавал с документалната работа. През това време Семерджиев си седял в колата и не слязъл в нито един момент.

Едва месец след това - на 11 юни, Семерджиев е спрян за проверка от полицаи от 7-о РУ в София. Той карал дрогиран с амфетамини, затова униформените взели швейцарската му книжка, за която впоследствие се разбра, че е фалшива. Те свалили номерата на джипа.

Преди да успеят да го задържат обаче, Семерджиев избягал. Затова униформените са наказани. Веднага след зловещия удар, при който Семерджиев мина на червен светофар, удари го такси, заби се в спирката и премаза момичетата, на място се оказал полицай от 4-о РУ. Той също е наказан, защото има данни, че логистично е подпомогнал Семерджиев да избяга - казал му откъде да мине, за да не го снимат камери.

Така осъденият като наркодилър мъж стигнал до автомивката си. Там се обадил на полицайката от 1-о РУ Симона Радева. Срещу нея има извършена дисциплинарна проверка, която до дни приключва и констатацията е за нейното дисциплинарно уволнение, каза главният секретар на МВР Петър Тодоров пред Нова телевизия. По думите му са установени неправомерни действия от нейна страна, които се изразяват с помощ спрямо Георги Семерджиев, включително и да се укрие.

Тодоров добави, че има констатации за голяма група служители на МВР, за чиито действия или бездействия са установени данни за дисциплинарни нарушения и това е повод да започнат производства срещу тях.

Проверката на МВР обхваща последните 10 години. В тях Семерджиев е спиран с нарушения на пътя и въпреки това е продължил да шофира, без да понесе никаква наказателна отговорност. Установени са 40 служители от Пътна и Охранителна полиция, които са си затваряли очите - умишлено или от нехайство.

По информация на “24 часа” сред наказаните са и полицаи от 5-о РУ в София и столичната Пътна полиция, които забавили преписка с година и половина.

Става въпрос за случай от 19 декември 2020 г., когато бившият футболист е хванат да кара без книжка. Писан му е акт, но наказателното постановление не му е връчено. Полицаите решават и че има данни за престъпление, но докладват на прокуратурата едва ден след фаталната катастрофа на бул. “Черни връх” през юли.

Другите наказани служители са началници на групи в различни столични районни управления. Те казвали на Семерджиев къде ще има патрули. Услугите правели в замяна на това да си мият безплатно колите на автомивката му.

Има данни и за плащания до 200 лева седмично.

Засега в проверката не е установено Семерджиев и Радева да са били любовници, казаха запознати.

Няма данни и за случаи на чадър от висши полицаи. “Дали става въпрос за покровителство от по-високо ниво, или за инцидентни случаи, проверката в МВР продължава”, обяви Тодоров. Тя се извършва от Вътрешна сигурност. Очаква се наказанията да са от забрана за повишаване в длъжност до уволнения. При данни за извършено престъпление материалите ще се дават на прокуратурата.

Самият Семерджиев е в ареста от 6 юли с пет обвинения. Освен за катастрофата, при която загинаха Христина Дилева и Хариет Стефанович, е подведен под отговорност и че е бил дрогиран. Другите обвинения са за фалшиви номера на колата и менте книжката, както и притежание на метамфетамини, открити в джипа след катастрофата.