ЗА БОГА, БРАТЯ, НЕ УМИРАЙТЕ: Цената на аутопсията скача тройно до 320 лв.

Крими
18:00 - 10 Януари 2020
11056
ЗА БОГА, БРАТЯ, НЕ УМИРАЙТЕ: Цената на аутопсията скача тройно до 320 лв.

Както е известно, на този свят неизбежни са само смъртта и данъците. Или и двете в комбинация - разходите за съдебномедицинска експертиза на труп (аутопсия) вече ще възлизат на до 320 лв. Това предвижда проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2011 г. за условията и реда за извършване на съдебномедицинските, съдебнопсихиатричните и съдебнопсихологичните експертизи, включително и за заплащането на разходите на лечебните заведения, публикуван за обществено обсъждане.

Към момента таксите възлизат на максимум 120 лева, като в тях са включени режийни разходи (ток, вода, климатизация, вентилация и т.н.), разходи за медицински консумативи (ръкавици, престилки, калцуни, контейнери, чували и т.н.), транспорт, както и за извършени изследвания (за определяне на съдържание на наркотици в урината и на алкохол в кръвта, за определяне на кръвни групи, хистологични изследвания и др.).

Проектът, разработен съвместно от Министерството на правосъдието, Министерството на здравеопазването и МВР, предвижда и допълнителни разходи за всяка аутопсия, които не влизат в определените до 320 лв. Такива например са токсикохимични изследвания, които ще възлизат на до 290,00 лв., химични изследвания – до 140,00 лв., изследвания чрез ДНК профилиране (по 15 генетични локуса) - до 280,00 лв., съхранение на труп в хладилна камера за едно денонощие - до 20,00 лв. и др.

"Анализът на данните за постъпилите приходи от аутопсионна дейност сочат, че за периода 2011 г. – 2018 г. са издавани план сметки за разходите по чл. 30 от наредбата, които не са покривали изцяло направените от лечебните заведения разходи. Заложеното в наредбата нормативно ограничаване на размера на разходите до 120 лв. за една аутопсия, води до отрицателни финансови резултати за съдебномедицинските структури в страната, което от своя страна създава значителни финансови затруднения за лечебните заведения, в които са разположени", пише в мотивите към предложението.

С предложението се предвижда още Министерството на здравеопазването да предоставя средства за подкрепа на структурите по съдебна медицина за подобряване на материално-техническата обезпеченост и капацитета от медицински специалисти и помощен персонал.

Освен във връзка с аутопсиите, промени се предлагат и по отношение на разходите за съдебнопсихиатричните и съдебнопсихологичните експертизи. Идеята е разходите да се формират от лечебното заведение и тези за възнаграждение на вещото лице, като лечебните заведения ще имат право на възстановяване на разходите, направени за извършената експертиза.