За да мине ротацията: Създават нов пост на Николай Денков

Премиерът става министър по европейските въпроси

Политика
21:16 - 18 Февруари 2024
13264
За да мине ротацията: Създават нов пост на Николай Денков

Зациклянето на споровете между ГЕРБ и ППДБ кой да бъде външен министър - Мария Габриел или Николай Денков - което постави голяма въпросителна пред ротацията на 6 март, може да бъде избегнато фино и елегантно с въвеждането на нов пост в Министерския съвет на Мария Габриел - на министър по европейските въпроси.

Това смятат депутати от двете парламентарни групи, пише "Труд".

На този пост да бъде сложен желаещият да пътува по света Николай Денков. Постът външен министър ще си остане за ГЕРБ и дали ще бъде зает от Габриел или някой друг кадър на партията с голям опит - това ще си решават хората на Борисов.

С поста министър по европейските въпроси ще бъдат удовлетворени ненаситните апетити на ППДБ, които ще трябва да оттеглят искането си за Външно, смятат наблюдатели.

Впрочем напълно е възможно това настояване на ППДБ да бъде с цел ГЕРБ да не посегнат на смяната на министри от хората на Кирил и Асен. Бойко Борисов изрежда тези министри почти всяка сутрин в Народното събрание - на спорта, на регионалното развитие, на земеделието, на икономиката, на туризма - почти половината състав на кабинета, назначен от ППДБ.

И ако Кирил и Асен спрат ултиматумите си за Външно, за да може Николай Денков да пътува, то Борисов може и да помилва някои от любимците на некоалиционните си партньори министри.

Въпросът дали Габриел ще остане външен министър в нейния си кабинет или ще бъде сложен нов човек, какъвто от ГЕРБ имат поне 5-6, тепърва предстои да бъде сложен на масата на преговорите.

Дали ще е Даниел Митов или Николай Младенов - и двамата вече са били външни министри с голям опит и познанства с влиятелни политици на Запад, а за Младенов - и в арабския свят.

Гафът, който допусна напиращият да заеме поста дипломат номер 1 на страната ни Денков в присъствието на британския външен министър Дейвид Камерън, преля чашата, категорични са от ГЕРБ.

Тогава премиерът не успя да отговори на журналистически въпрос за балканската интеграция и се опита да замаже положението, като показа, че уж не разбра добре питането.

Седящата до него Мария Габриел обаче своевременно взе думата и даде дълъг и изчерпателен отговор, с което демонстрира, че експертизата ѝ във външната политика е безспорна, както и че успява да владее положението изцяло.

“Мария се показа като умел политик и добър оратор, все качества нужни за един успешен министър-председател”, заявиха депутати от партията на Борисов.