За година: С 27% поскъпнаха храните на едро по тържищата

Само през тази седмица цените са нараснали с 0.86%

Общество
14:50 - 03 Март 2023
2300
За година: С 27% поскъпнаха храните на едро по тържищата

През отминалата работна седмица цените на едро на хранителните продукти са нараснали с 0.86%, а от началото на годината до 2 март са се повишили със 7.38 на сто.

През по-кратката работна седмица (27 февруари-2 март), в която правителството обяви формалното създаване на Националното координационно звено за овладяване на цените на хранителните продукти с ръководител вицепремиерът Христо Алексиев и в чийто състав влизат всички отговорни по темата държавни институции, цените на едро на храните по стоковите борси и тържищата продължиха да се покачват за шеста поредна седмица.

Да припомним, че преди това, в средата на януари (16-20) храните поевтиняха незначително за първи път след 15 поредни седмици на непрекъснато поскъпване. Това показват данните от бюлетините на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

През отминалите четири работни дни, заради националния празник на 3 март, от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 21 са поскъпнали, 10 са поевтинели и три са без промяна в цената.

От млечните и месните храни и варивата най-много е нараснала цената на прясното мляко с над 3% масленост, а най-много е поевтиняло слънчогледовото олио; при плодовете най-много са поскъпнали портокалите, а най-много са поевтинели лимоните; при зеленчуците най-много се е повишила цената на оранжерийните домати, а най-много е поевтиняло зелето.

Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, към 2 март е 2.473 пункта спрямо 2.451 пункта към 24 февруари или седмично нарастване с 0.86%, след като в предходната седмица беше регистрирано повишение с 2.85%, най-голямо поскъпване на храните на едно на седмична база от началото на годината.

През отминалата по-кратка работна седмица, заради националния празник на 3 март, разликите на цените на храните на едро по области са се забавили, след като в предходната беше регистрирарано увеличаване. Най-голяма е разликата отново при кравето сирене (8.50 лева спрямо същата сума в предходната седмица), при кашкавала "Витоша" (6.30 лева спрямо 5.30 лева) и при каймата смес (3.60 лева спрямо 4.10 лева).

Месечната равносметка показва, че през януари храните по стоковите тържища са поскъпнали общо с 1.26%, като най-много са нараснали цените с 0.73% през втората седмица на януари (9-13) и само през третата (16-20) са спаднали с 0.82 на сто. През февруари нарастването на цените се е ускорило до 6.04 на сто, като поскъпването е непрекъснато и през четирите седмици на миналия месец.

Годишната равносметка показва, че през последните три месеца на 2022 година - октомври, ноември и декември, храните на едро са поскъпвали съответно с 2.54%, 3.37% и с 2%. През останалите девет месеца на отминалата 2022 година храните на едро са поскъпвали, а през два са спадали. Най-голямо месечно повишение на цените на едро е отчетено през март (+6.42%), а най-голямо поевтиняване през юни (-6.18%).

От началото на годината до 2 март цените на едро на храните са нараснали със 7.36 на сто, а на годишна база, спрямо 2 март 2022 година цените на едро са се повишили с 26.96 процента.