За Хелоуин: Над 100 000 заляха улиците на фестивала в Дери (СНИМКИ)

Той е обявен за най-големия в Европа

Топ
14:32 - 01 Ноември 2022
2194
За Хелоуин: Над 100 000 заляха улиците на фестивала в Дери (СНИМКИ)

Хиляди хора излязоха по улиците на Лондондери, където за първи път от три години насам се проведе известният карнавален парад за Хелоуин.

Фестивалът беше кулминацията на вечерта, в която се спускаше завесата на традиционния Хелоуин празник в Дери, наричан най-големия в Европа.

Ограниченията на Covid-19 попречиха на провеждането на парада през 2020 г. и 2021 г.

Проливният дъжд не успя да помрачи настроението на малки и големи, които се събраха под чадъри, за да наблюдават зловещия спектакъл в понеделник вечерта.

Огромни тълпи се радваха, докато пъстрият парад, в който участваха стотици изпълнители, се движеше по брега на река Фойл.

Фестивалът завърши с цветни фойерверки над забележителния за града Мост на мира.

Освен хилядите хора, събрали се на кея, стотици се събраха на наблюдателни площадки по хълмовете на Уотърсайд в Дери на отсрещния бряг на река Фойл, за да наблюдават. Организаторите заявиха, че по първоначални данни над 100 000 души са посетили четиридневния фестивал.

Сандра Дъфи - кмет на областния съвет на град Дери и Страбейн, благодари на участниците.

"Какво да кажа? Винаги очаквам с нетърпение Хелоуин, но тази година беше особено специална, тъй като се завърна нашият карнавален парад и всички украшения за Хелоуин", каза тя.

"Въпреки че времето създаде някои предизвикателства през целия уикенд, той беше невероятен и ние просто не спряхме".

Съветът заяви, че над 30 000 души са наблюдавали парада и фойерверките, а хотелите са били резервирани през целия уикенд.

Ръководителят на културния отдел на съвета Ейдин Маккартър заяви, че уикендът е бил прекрасен за града и по-специално за местния бизнес.

"Възхитени сме от броя на хората, които дойдоха да подкрепят нашето събитие въпреки метеорологичните условия", каза тя.

"Беше чудесно да посрещнем карнавалния парад на Хелоуин отново след тригодишно прекъсване. Участието на общността наистина е в основата на това събитие и именно това винаги го е правело толкова уникално.

"Преминахме през невероятно трудни няколко години и да видим толкова много хора отново навън, споделящи културни преживявания, е особено удовлетворяващо за нас като съвет."