За какво да внимаваме на Черен петък?

Хакери, използвайки малки ПОС терминали, точат безконтактни карти

Икономика
10:46 - 02 Ноември 2019
3138
За какво да внимаваме на Черен петък?

"Трябва да бъдем особено предпазливи, когато в търговските центрове има струпване на хора – това е предпоставка за конвенционални престъпления, като джебчийство, например". Това заяви експертът по киберсигурност Любомир Тулев относно предстоящата еуфория около Черните петъци.  

„Важно да кажем, че има случаи, в които хакери, използвайки малки ПОС терминали точат от нашите безконтактни карти. Хакерът би могъл да се докосне до нас. Това, което бих препоръчал за превенция, е картите да бъдат поставени на високо. Така ще се избегне възможността за досег. Съществуват и специални устройства, които блокират сигнала на нашата дебитна или кредитна карта”, обясни още той пред Нова тв.

„С навлизането на ноември потребителите започват да получават фишинг имейли. В тях те биват уведомявани за големи промоции и цени, които са твърде хубави, за да бъдат истина. Те са приканени да посетят конкретен сайт, който е поместен в мейла. Той наподобява оригиналния сайт на търговеца, но се контролира от хакер. С въвеждането на номера на дебитната ни карта тези данни отиват при кибер измамника”, допълни Тулев.