За какво е полезен сексът?

Актуални новини
14:32 - 19 Април 2021
3962
За какво е полезен сексът?

Много изследвания доказват, че сексът е полезен за здравето. Благоприятните резултати се забележими дори при правенето на секс веднъж седмично, отбелязват изследователи. Те твърдят, че сексът има “поразително количество лечебни свойства: от удължаване на живота до болкоуспояващ ефект”.

Изследванията не показват дали този оздравителен ефект се дължи на самия акт или на положителните емоции, които човекът изпитва по време на интимната близост. Но въпреки това, сексът оказва най-благоприятното въздействие на физическото състояние на човека. Учените посочват 6 от начините за влиянието на секса върху здравето:

1. Сексът предпазва от грип и настинка

Резултатите от изследване, проведено в университета “Уилкс” (Пенсилвания, САЩ) показват, че сексът 1-2 пъти седмично е способен да повиши цели 3 пъти нивото на имуностимулиращите антитела – имуноглобулините А, които защитават организма от респираторните вируси.

2. Сексът е и добра... козметика

Учени от Единбургската кралска болница са установили, че хората, които правят секс 4 пъти в седмицата, изглеждат със 7-12 години по-млади в сравнение със своите връстници. Сексът доказано повишава нивото на естроген в кръвта на жените, което способства за здравето и добрия вид на косата и кожата.

3. Сексът, разбира се, изгаря калории

По време на секс се изгарят повече от 4 ккалории за 1 минута.

За половин час правене на любов се изразходват калориите от 4 изядени шоколадови бонбони.

4. Сексът лекува мигрената

За жените, които често го използват като оправдание, главоболието трябва да бъде причина ЗА правене на секс, а не за отказване от него. Повишаването на нивото на ендорфини и кортикостероиди в кръвта по време на възбуждането и оргазма е изключително добър аналгетик.

5. Сексът стабилизира менструалния цикъл

Ендокринолози от Колумбийския и Стандфордския университет твърдят, че жените, които всяка седмица правят секс, имат по-редовен цикъл в сравнение с тези, които се въздържат. Изследване показва, че дори хомосексуалните ласки влияят благотворно на менструалния цикъл.

6. Сексът заздравява мускулатурата на таза

Женският организъм използва мускулите на таза, за да задържа урината. С възрастта те се износват и за да се избегне случайното изпускане, трябва да се полагат големи усилия. Тези мускули се тренират по време на секс - при това друг по-добър начин просто няма.