ЗА КОГА, ДАНЧЕ? Фандъкова обеща 22 детски градини

За 14 години построихме 144 нови сгради, твърди кметицата

Общество
18:18 - 04 Октомври 2023
2222
ЗА КОГА, ДАНЧЕ? Фандъкова обеща 22 детски градини

"Изградена е новата сграда към 51-а Самостоятелна детска ясла в район „Красна поляна“, в която ще бъдат приети деца в две групи. Предстои оборудването и пускането ѝ в експлоатация. „Красна поляна“ е един от първите райони, който успя да реши проблема с недостига на места за деца между 3 и 6 години и е на път да преодолее недостига и в яслена възраст. Преодоляването на този проблем става само чрез строителство и съвместна работа с районните кметове." Това каза  кметът на София Йорданка Фандъкова.

Новата сграда ще има общо 6 групи, а инвестицията е 2,6 млн. лв. Старата сграда на 51-а СДЯ също ще бъде обновена. Започна работа по освежаване на фасадата и ремонт на покрива. Предвижда се да бъде обновена и оградата", каза зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

Тази година вече са въведени в експлоатация две нови сгради на самостоятелни детски ясли – СДЯ № 31 в "Красно село" и СДЯ № 53 в район "Триадица". Строят се още три нови сгради на самостоятелни ясли в районите „Люлин“, „Триадица“ и „Лозенец“. Подготвят се проекти за още две нови сгради на ясли (СДЯ № 46 и СДЯ № 23 в "Лозенец").

Кметът Фандъкова посочи, че в момента се изграждат общо 22 детски градини и ясли в София. Проекти за други 12 детски градини са подготвени и могат да започнат да се строят от следващия кмет.
В район „Красна поляна“ е подготвен проект за строителство на нова детска градина за 8 групи, с което се очаква да бъде преодолян недостигът и в яслена възраст.

Столичният кмет Фандъкова припомни, че когато е започнала работа като заместник-кмет "имаше стари сгради на детски градини азбестови и пожароопасни, които трябваше да бъдат премахнати. За 14 години построихме 144 нови сгради на детски градини, посочи Фандъкова.

Благодарна съм на всички кметове, които работиха упорито през годините за изграждането на нови детски градини, а тези, които не успяха, нека да отговарят сега пред гражданите. Това е екипна работа и тя трябва да продължи" – заяви също столичният кмет.

"Очаква се да бъдат разкрити и две яслени групи в район „Красна поляна“, които ще бъдат филиал на ДГ № 54. Те ще се изградят от публично-частно партньорство в рамките на строителство на частна сграда, където собственикът е задължен да направи обезщетение, защото използва общински терен.