За месец 1,7 млн. души в САЩ са успели да си намерят работа

От април до сега местната икономика е наваксала 1/3 от изгубените работни места през пандемията

Новини
15:47 - 07 Август 2020
1041
За месец 1,7 млн. души в САЩ са успели да си намерят работа

Американската икономика се изправя с невиждано бързи темпове, като само за изминалия месец юли 1 763 000 души са успели да си намерят работа, по данни на Bloomberg.

Амбициите на президента Доналд Тръмп, че ще успее да изправи икономиката на крака до края на годината изглеждат по-реалистични от очакваното.

Данните на националната статистика сочат, че през април 14,7% от американците са останали без работа, което е гигантски скок от над 10%. Отговорността за това е изцяло върху плещите на пандемията, защото редица бизнеси бяха принудени да затворят врати за неопределен период от време.

Месец по-късно държавната администрация стартира процес по излизане от карантината и това веднага започна да се отразява положително, като за май безработицата се свива до 13,3%.

Най-много хора успяват да си намерят работа през юни, когато стартира и летния туристически сезон. Тогава нивото на безработицата се подобри до 11,1%.

Прогресът може и да се забавя, но не стихва, за да видим, че 10,2% от работоспособното население е в търсене на препитание към юли.