За Нова година: Отварят заведенията в хотелите

Ресторантите обаче ще работят до 22 часа при 50 % капацитет

Топ
16:00 - 16 Декември 2020
2598
За Нова година: Отварят заведенията в хотелите

По мое предложение до здравния министър се възприе подходът да бъдат допуснати гостите на хотелите в заведенията към тях. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на блиц-контрола в комисията по икономическа политика и туризъм, предаде "Фокус".

"По мое предложение до министъра на здравеопазването се възприе подхода да бъдат допуснати гостите на хотела за изхранване в заведенията на хотелите, но само за гости на хотела. Конкретиката е до 22.00 ч. да поставим вечерен час и да бъде спазен 50% от капацитета на заведението. Това е моето предложение, което беше възприето като подход и аз съм благодарна на щаба, че го възприе", каза още министърът. Тя посочи, че лично се е ангажирала с конкретни проверки, защото е нецелесъобразно спа центровете да работят, хотелите също, а хората да се изхранват по стаите. Министърът обяви, че очаква акт на здравния министър.

Възможността за отваряне на ресторантите към хотелите за гостите им е сериозна помощ, отбеляза лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов по време на заседанието.

"Направили са резервации за Нова година - кой ще отиде на хотел, като не му е осигурено изхранването и ще си носи там тиганите?", заяви още Симеонов.

Той коментира и направеното за сектор "Туризъм". В общи линии немалко е направено. Може би това е браншът, към който най-голямо внимание е обърнато. Той пак си остава най-засегнат. Това е положението - пандемия. Никой не го е искал", заяви още Валери Симеонов.

Моята политика е била и продължава да бъде да задържим отворени границите на Балканите, отбеляза още Марияна Николова.

"Министерство на туризма предприе мерки, които са в подкрепа на туристическия сектор. Ситуацията е много динамична и прогнози трудно се правят. Моята политика е била и продължава да бъде да задържим границите отворени на Балканите и те да се преминават в краен случай само с отрицателен PCR тест. Това бе доминираща тема на посещенията ми в Турция и Хърватия", каза още Николова.

По думите й това е неизменна тема в разговорите й със съседните страни на България. "България продължава да е интересна като 4-сезонна дестинация за нашите съседи, въпреки пандемията. Ние трябва да задържим тяхното внимание", подчерта Николова.

Министърът на туризма посочи, че тези въпроси са обсъждани почти всяка седмица с представителите на дипломатическите мисии от Балканските страни в София.

Годишният темп на спад на посещенията на чужденци в България за първите 10 месеца бележи понижение в размер на минус 66.6 %, обясни още вицепремиерът.

По думите й реализираните нощувки в местата за настаняване отчитат спад спрямо съответния период на предходната година, който възлиза на минус 66.2 %.

"Само за първите 6 месеца на 2020 най-силно свиване на икономическата активност сред всички основни сектори в икономиката е отчетено при услугите по туристическа, агентска и операторска дейност в размер на минус 83.2 %. Общо за хотелиерството и ресторантьорството понижението на активността е с минус 72.2 %", допълни още министър Николова.

"До тази година туризмът даваше близо 12 на сто от БВП на страната, което е над 10 млрд. лв. приход в държавния бюджет. За да видим къде сме в неочакваната ситуация, за първи път Министерство на туризма привлече в своя помощ академичната общност в лицето на БАН и УНСС, които посредством своите изследвания и анализи да дадат икономически и секторни модели, прогнози за развитие и препоръки за излизане от кризата", каза още Марияна Николова.

Според нея кризата е разкрила макроикономическата значимост на туризма.

За новото начало в сектора можем да говорим едва след пет-шест месеца, отбеляза Николова. Тя отчете, че 70 на сто от наблюдаваните страни са облекчили ограниченията за международен туризъм. По думите й в същото време 59 дестинации държат границите си затворени за туристи.

"Към 1 ноември 2020 г. 126 дестинации, 58%, искат отрицателен ПСР-тест. Близо 5% от държавите имат изискване и за 14- дневна карантина за пристигащи пътници", коментира вицепремиерът.

Министърът обърна внимание, че глобалният туристически сектор ще приключи годината със загуби, възлизащи на 3 трилиона долара.