За няколко лева повече: Североизточна България пазарува в Румъния

Свят
17:30 - 26 Април 2022
5152
За няколко лева повече: Североизточна България пазарува в Румъния

Българска инвазия за Великден в Румъния. Нашенците не отидоха да празнуват, а да си набавят основните продукти за трапезата, тъй като в северната ни съседка цените са с 25% надолу.

Четири основни продукта - килограм агнешко месо, козунак, яйца и салата, ако ги закупим от Русе, ще ни струват около 43 лева. За сметка на това, ако отскочите до съседно Гюргево за около 15 минути, ще ги вземете на по-ниска цена.

Оказа се, че в Румъния продуктите са с 25% по-евтини, и то при положение, че минималната заплата там е с над 65% по-висока, отколкото в България.

След разхлабването на ковид мерките на фермерския пазар там все по-често се чува българска реч. Сънародниците ни купуват най-вече агнешко месо, защото е 5-6 лева по-евтино, отколкото у нас. Но има и друга съществена разлика. Минималната работна заплата в Румъния от началото на годината е 515 евро, докато у нас е 710 лева. Тоест на пазара най-важното правило е с какви доходи купуваме стоката.

В месарницата на Мариано за Великден румънците купуват половин или цяло агне. Българите са по-скромни.

Обикновено продавачите режат на хората по два-три килограма, някои дори пазаруват и свински ребра, джолани. Българите купуват, защото виждат, че месото на съседите е прясно, не е замразено. Цената е висока, но всичко се вдига - бензин, ток и никой не ни пита. Румънците също се оплакват, че не живеят добре с тези цени, но... 

И въпреки това храната в Румъния е с 25% по-евтина, отколкото у нас.

Някои българи дори си пазаруват от северната ни съседка постоянно и твърдят, че всичко им е по-вкусно, отколкото от веригите у нас. 

На зеленчуковия пазар сергиите са подредени като в аптека. Килограм краставици е 1,58 лева, доматите са почти 5 лева, лукът 40 стотинки, а репичките и марулята - 60. Така пролетната салата в Румъния излиза под 8 лева. Едрите яйца са по 24 стотинки, а най-скъпият козунак с плънка орехи и бадеми е 7,90 лв.

И въпреки, че търговците в Гюргево признават, че цените им са високи, великденският обяд в Румъния струва около 33 лева. В България обаче за същите продукти плащаме 10 лева повече. Клиентите мърморят, купуват в по-малки количества.

Много от хората се отказват и от агнешкото месо, като му видят цената. В Русе средно струва 22 лева. Като прибавим яйцата и козунака, сметката за великденската трапеза с продукти от България излиза 43 лева срещу 33 в Румъния.