За първи път конфискуваха имот на руски депутат в Германия

Името на политика фигурира в санкционните списъци на ЕС от 23 февруари

ЕС
16:18 - 20 Юни 2022
2109
За първи път конфискуваха имот на руски депутат в Германия

Прокуратурата в Мюнхен е разпоредила конфискация на имот в Германия, за който се твърди, че принадлежи на депутат от Държавната дума и неговата съпруга, заради санкциите на ЕС. Подобен случай се случва за първи път в Германия, съобщи вестник "Зюддойче цайтунг".

Името на депутата фигурира в санкционните списъци на ЕС от 23 февруари и той е член на Комунистическата партия. То не е обявено. Твърди се, че руснакът и съпругата му притежават три апартамента в Мюнхен, които доскоро са били отдавани под наем. Според вестника след налагането на санкциите от страна на Брюксел двойката е получила общо 10 000 евро от отдаването на имотите под наем.

Прокуратурата е образувала производство по подозрение в нарушаване на параграф 18 от германския Закон за външната търговия или по-просто казано - на режима на санкции. За такова престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от три месеца до пет години.

Властите конфискуват апартаментите, вместо да ги "замразят". Твърди се, че това се е дължало на факта, че собственикът е получавал наем, т.е. реализирал е печалба. Изданието припомня, че имуществото на руснаците, обект на санкции в Европа, обикновено се "замразява", а не се конфискува, ако не предполага генериране на доходи.

Специална работна група, създадена от германското правителство за прилагане на санкциите на ЕС, в момента проверява цялата информация, с която разполагат регионалните власти относно имуществото на руснаци в Германия.