За първи път от 5 години: Главатарят на "Ислямска държава" се показа

Свят
20:49 - 29 Април 2019
1828
За първи път от 5 години: Главатарят на "Ислямска държава" се показа

Главатарят на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади се е появил за пръв път от пет години насам във видео, публикувано в понеделник от джихадистката организация, предаде Daily Mail.

Не е ясно кога точно клипът е бил заснет, но човекът, за когото се твърди, че е самият Багдади, споменава за дългогодишната борба за Багуз, последния  бастион в Източна Сирия, която приключи миналия месец.

Битката за Багуз свърши - казва мъжът, седнал с кръстосани крака на възглавница и се обръща към трима мъже, чиито лица са замъглени.

Но той настоява, че операциите на ДАЕШ срещу Запада са част от "дълга битка" и че групировката "ще отмъсти" за убитите членове.

Багдади, предполагаемо на 47 г., има дълга сива брада, която изглежда боядисана и говори бавно, като често спира.

Той се появява за последен път на публично място в Мосул през 2014 г., когато обявява ислямски "халифат" в териториите на ИС, които след това се държат в Сирия и Ирак.

Оттогава многократно бе съобщавано, че той е убит или ранен.

Последният му гласов запис на поддръжниците му бе разпространен през август, осем месеца след като Ирак обяви, че е разгромил джихадистите.

Припомняме, че през февруари тази година беше съобщено, че Багдади е оцелял при опит за преврат през миналия месец, направен от чуждестранни бойци в неговото убежище в източната част на Сирия. 

След като областта, контролирана от ДАЕШ, се разпадна, а нейните главатари бяха ликвидирани, местонахождението на Багдади се превърна в нарастващ фокус.

Диабетик с високо кръвно налягане, който претърпя трайно нараняване при авиоудар преди четири години, той бяга и се укрива от военните на четири страни, както и от десетки хиляди членове на милиции след единственото му публично появяване, в което се обяви за халиф в джамията "Ал Нури" в иракския град Мосул в средата на 2014 г.