За първи път в 50 американски щата на изборите се явяват ЛГБТ кандидати

90 процента от претендентите на гей общността са демократи

Новини
09:38 - 08 Ноември 2022
1943
За първи път в 50 американски щата на изборите се явяват ЛГБТ кандидати

Изборният ден в САЩ ще започне в 6 ч. или в 7 ч. местно време (11 ч. или 12 ч. по Гринуич) в различните щати. И докато политиците и избирателите очакват резултатите от този вот, в който, според анализатори, президентът Джо Байдън и бившият президент Доналд Тръмп са заложили на карта политическото си бъдеще, то световните агенции открояват и някои любопитни щрихи, свързани с изборите.

За първи път в историята на САЩ представители на ЛГБТ+ общността са издигнати за кандидати във всички американски щати, съобщава Франс прес. Това е рекорд, който може да окаже голямо влияние върху политическия пейзаж в страната.

678 кандидати на ЛГБТ+ общността се явяват на изборите днес, когато американците гласуват за депутати в Камарата на представителите и за подновяване на една трета от състава на Сената в Конгреса.

Днес се гласува и за редица губернаторски  постове и на много места се произвеждат и местни избори.

Броят на ЛГБТ+ кандидатите на изборите сега е с 20 процента по-голям в сравнение с предходния вот, посочва анализ на фонда "ЛГБТ+ Победа", който подпомага за финансирането на кампаниите на представителите на общността. 

90 процента от кандидатите на ЛГБТ+ общността са демократи.

Сред тях се открояват Тина Котек и Мора Хийли, които биха могли да станат първите лесбийки губернатори на респективните си щати - Орегон и Масачузетс. В щата Върмонт, който граничи с Канада, Бека Балинт има големи шансове да стане първата лесбийка, избрана оттам в Камарата на представителите.

Този рекорден брой кандидати от ЛГБТ+ общността е реакция на американските избиратели на посегателствата, насочени срещу общността тази година,

смята Аниз Паркър, бивш кмет на Хюстън и ръководител на фонд "ЛГБТ+ Победа".

От няколко години обаче в САЩ се умножиха законопроектите, целящи да ограничат правата на трансджендърите в страната или преподаването в училищата на въпроси, свързани със хомосексуализма. Така например през март губернаторът на щата Флорида Рон Десантис, една от водещите фигури на американските консерватори, за който се предполага, че може да се кандидатира на президентските избори през 2024 г.,

подписа закон, забраняващ преподаването на теми, свързани с половата идентичност и сексуалната ориентация. Критици на законопроекта го нарекоха: "Закон: "Не казвай гей".

Според организацията "Кампания за човешки права", която е най-голямата организация в САЩ за защита на ЛГБТ+ общността, над 340 закона, възприемани като анти-ЛГБТ+, са били представени в щатските и общински съвети  в цялата страна. Много неправителствени организации се опасяват, че подобни законопроекти ще бъдат дебатирани и в Конгреса, ако на днешните избори републиканците спечелят мнозинство в Камарата на представителите.

Тази консервативна офанзива срещу ЛГБТ+ общността обаче би могла скоро да бъде неутрализирана благодарение на нарастващия брой избиратели от общността. Според "Кампания за човешките права" представителите на ЛГБТ+ общността са един от най-бързо разрастващите се електорални блокове в страната, което би трябвало да премоделира американския избирателен пейзаж. Днес един на 10 избиратели е представител на общността, но до 2030 г. се прогнозира, че един на 7 американски избиратели ще бъде от общността.