За първи път жена оглави Върховния съд на Мексико

Тя не се смята за съюзник на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор

Свят
12:04 - 03 Януари 2023
1386
За първи път жена оглави Върховния съд на Мексико

За първи път в историята Върховният съд на Мексико избра жена за свой председател, предаде Асошиейтед прес.

Съдия Норма Лусия Пиня положи клетва за четиригодишен мандат начело на 11-членния съд, като обеща да поддържа независимостта на най-висшата съдебна инстанция в страната.

"Независимостта на съдебната система е незаменима при разрешаване на конфликти между властите в управлението", каза вчера Пиня, при представянето на плановете си за работа.

"Основното ми предложение е да работя за изграждане на мнозинства, като оставя настрана личното си виждане."

Като председател на Върховния съд Пиня ще оглави и цялата съдебна власт. Тя не се смята за съюзник на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор и опозиционните партии приветстваха нейното избиране. При гласуването петима бяха "против", а шестима "за", въпреки натиска от страна на Обрадор. Лопес Обрадор беше дал подкрепата си към друга съдийка - Ясмин Ескивел, но наскоро се появиха твърдения, че в дипломната си работа за придобиване на бакалавърска степен в края на 80-те години е Ескивел е плагиатствала.

Държавният университет, в който юристката е получила бакалавърска степен, още проучва случая. Дипломната работа на Ескивел, представена през 1987 г., е идентична с текста в работата на друг студент, защитена година по-рано. Ескивел твърди, че по-ранната дипломна работа копира нейната.

Президентът прокара редица спорни закони през Конгреса, които обаче бяха блокирани от съдилищата. Заради това изборът на негов съюзник за председател на Върховния съд бе от ключово значение за него.

Вчера той заяви, че "съдебната власт е похитена", и че е била "затъмнена от пари и от икономическа власт". Въпреки това сенаторката Олга Кордеро, бивш вътрешен министър при управлението на Лопес Обрадор, приветства избирането на Пиня за председателка на Върховния съд.

"Сега е времето на човешките права, времето на жените", написа Кордеро в профилите си в социалните мрежи.