За по-малко от година 5148 души са загинали на пътя

Основните причини за ПТП са несъобразена скорост и отнемане на предимство, обясни инсп. Севдалина Атанасова

Общество
16:32 - 18 Ноември 2020
1794
За по-малко от година 5148 души са загинали на пътя

Инцидентите на пътя за последната година намаляват. Това се дължи не на COVID, а на проверките на КАТ. 5148 ПТП-та са настъпили от началото на годината със загинали, над 19 000 с материални щети. Забелязва се спад на загиналите и ранените спрямо миналата година", заяви инсп. Севдалина Атанасова от "Пътна Полиция" пред Канал 3.
 
"Събираемостта на глобите значително се повиши. Основните причинители на ПТП са несъобразената скорост, неправилните маневри, отнемането на предимство. Контролът на водачи, управляващи под въздействие на алкохол и наркотични вещества, е засилен", обясни инспекторът.
 
"Провеждат се няколко спецоперации през годината. Във втория етап на акция "Зима" сме, насочена е към водачи и пешеходци. От 21 ноември стартира трети етап, насочен към техническата неизправност на автомобилите – зимни гуми и проверка на светлини, изправност на отоплителна и снегопочистващата система. Най-честите нарушения са отнемане на предимство на пешеходци и преминаване на червен сигнал", сподели инсп. Атанасова.
 
Разговорите по телефона и неслагане на предпазен колан също са сред тях. Хората да пресичат на регламентирани и обезопасени места и да носят светли дрехи, прикани полицаят.