За пръв път от 24 години : Без новогодишен концерт на площада

Общество
20:25 - 01 Декември 2020
4355
За пръв път от 24 години: Без новогодишен концерт на площада

София запали светлините на коледната си елха, но наред с това се раздели с празненствата по посрещането на новата 2021-а г. За пръв път от 24 години, когато бе сложено началото на европейската традиция хората да се събират на пл. "Независимост", за да пият заедно шампанско и да вият дълги хора, този път пандемията отмени празненството. 

За пръв път столичани се събраха край църквата "Св. Петка" при ротондата на 31 декември 1997 г., когато лично президентът Петър Стоянов ги покани на по чаша греяно вино. Тогава над София се изсипа огромно количество сняг, което обаче не попречи на сплотеното тържество, а на следващата година купонът се премести срещу Двореца, където 23 години събираше хиляди под изпълненията на световни и наши поп и рок звезди. 

"Без фойеверки, без празнична програма, но с много вяра, запалихме тази година светлините на коледното дърво в София. Вяра в силата на доброто. Уверени, че заедно спасяваме животи", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Украсеното дръвче е 20-годишна ела, висока около 12 метра. По нея са закичени 800 метра светещи гирлянди. За запалването на светлините присъстваха и петима лекари от общинските COVID отделения. Фандъкова им благодари за грижите, които полагат.

На Нова година няма да се състои и традиционния празничен концерт на площада, заяви Йорданка Фандъкова. "Вярваме, че всички ще намерим най-добрия начин да сме с близките си, да зарадваме децата. Пожелавам здраве на всички софиянци и сили заедно да преминем през това голямо изпитание", обърна се кметът. 

За втора поредна година заедно с голямата елха грейнаха и елхите на таланта на фондация Стоян Камбарев. Тази година тяхната благотворителна акция е насочена към даровити деца от многодетни семейства в нужда.