За пръв път: Патриархът служи при българите във Виена (СНИМКИ)

Инициатор за честването на 50-та годишнина от признаването от Австрия на нашата църковна общност е митрополит Антоний

Топ
20:15 - 10 Ноември 2019
2856
За пръв път: Патриархът служи при българите във Виена (СНИМКИ)

За първи път български патриарх участва в литургия с българите в столицата на Австрия Виена. Това направи дядо Неофит по повод 50-годишнината от получаването на признание от Австрия на българската православна църковна община “Св. Иван Рилски”. Дядо Неофит участва в тържествената литургия в църквата “Св. Иван Рилски” във Виена, която бе възглавена от Западноевропейския митрополит Антоний. В службата участваха и епископите Тихон и Поликарп. 

“Пристигнали и заживели поради различни причини тук, вашите предци не са могли да живеят без утехата на своята духовна майка Българската православна църква. С бащински грижи, наставления и обич нашият събрат Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който с много ревност отдава всичките си сили за развитието на вярата и Българската православна църква, пази и закриля своето паство. Божията любов и неговата велика милост да бъдат с всички нас. Честит и благословен юбилей”, обърна се патриарх Неофит към събраните в храма живеещи в Австрия българи.


“Нека всички бъдем единни в изповядването на сина Божи и пребъдем в онази любов, която по думите на апостол Павел е свръзка към съвършенството, и така да изпълним закона Христов”, каза пък митрополит Антоний. На българите бе прочетено и поздравление от премиера Бойко Борисов.


По време на тържествената литургия пяха хорът  “Св. Наум”, София, с диригент д-р Андрей Касабов и църковният  хор към православната община във Виена “Св. Иван Рилски” с диригент Илияна Стоянова.


Българската православна църковна община “Св. Иван Рилски” е основана във Виена през 1967 година, а две години по-късно е официално призната и регистрирана от Австрия.


До 1993 г. обаче българската църковна община, която принадлежи към Западно- и Средноевропейската епархия на митрополит Антоний със седалище в Германия, няма своя църква. Българите са ползвали безплатно руската църква в трети район на столицата на Австрия, като са имали право веднъж в месеца да бъде отслужена българска служба.


През март 1993 г. тогавашният български посланик във Виена Александър Караминков предоставя помещение в жилищния комплекс на посолството, което църковната община ремонтира със свои средства и преустройва в църква. Първата българска служба е отслужена на 25 декември 1993 г., а на 24 април 1994 г. е тържествено осветена от Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон. С годините помещението става все по-тясно и не може да отговори на нуждите на нарастващия брой българи в Австрия. Заради това през 2013 г. започва строеж на нов храм, който е официално осветен на 11 юни 2017 г. от митрополит Антоний.

Снимки: Лична страница на
митрополит Антоний във фейсбук