За пръв път: Владиката Яков отслужи литургия в скални манастири

Според народното предание Алфатар било посетено от св. Андрей, който е един от 12-те апостоли

Общество
15:45 - 13 Юни 2022
2662
За пръв път: Владиката Яков отслужи литургия в скални манастири

Доростолският митрополит Яков отслужи първата по рода си Света Божествена архиерейска литургия в района на съществуващите в местност Сухоречието край Алфатар скални манастири.

„Чрез богослужения заедно и на открито свещенослужители и миряни ще отправяме молба пред бога за закрила от беди и нещастия“, заяви Доростолският митрополит.

Пред присъстващите той призна, че по време на литургията е почувствал силата на светостта на това място, където още преди 20 века „е проповядвана непоправима вяра, изпълнена с трепет, радост и вълнение“.

Събитието бе осъществено със съдействието на кмета на община Алфатар Янка Господинова и на местния Общински съвет. Със средства на общината е почистен районът, изградени са пътека и метална стълба към мястото, където се извършва службата.

Според народното предание, мястото, където се намират скалните манастири, е било посетено от св. Андрей, който е един от 12-те апостоли и брат на св. Петър. Той е бил изпратен като един от най-надеждните изразители на християнското слово. В средата на 1 век, заедно със своите ученици, св. Андрей поставя началото на проповядването на християнството по нашите земи.

Друга легенда пък разказва, че мястото е заредено с енергия, която успокоява духа, дава сили и благодат и влияе възраждащо на дихателната система на всеки човек, посетил района.