За празниците: Засилват проверките на пътя , ще се следи за сигурността на храмовете

Общество
22:15 - 30 Април 2024
2070
За празниците: Засилват проверките на пътя, ще се следи за сигурността на храмовете

Всички звена на Министерството на вътрешните работи с допълнителни мерки за сигурност по празниците. Заради тежкия трафик, който се очаква днес и утре, служители на пътната полиция ще подпомагат автомобилното движение.

От "Гранична полиция" пък са провели срещи с колегите си от всички съседни държави и са се договорили да няма неработещи гишета в натоварените дни. В храмовете и местата за настаняване у нас предаврително са извършени близо 1900 проверки и са направени 87 предписания, съобщиха още от министерството.

Освен за струпвания, по време на Великденските празници полицията ще следи и за съмнителни лица около храмовете. Засилено ще е полицейскoто присъствие и на жп и автогарите. Едно от най-ангажираните звена е дирекция "Пожарна безопасност". Направени са предписания за безопаснот на 59 храма и 28 места за настаняване.

"Призоваваме всички граждани за бдителност при паленето на свещите по време на Великден, както в храмовете, така и вкъщи. Апелираме всички посетители да са с вързани коси, така че да не се допускат съответните инциденти", Георги Толен, ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Традиционно по празниците ще има и засилени проверки на шофьорите за употреба на алкохол и наркотици и висока скорост. От "Пътна полция" издадоха, че акциите ще са на 2, 3 и 5 май през нощта. Особено внимание се обръща на авраийните ленти по магистралите - спирането в тях е забранено, а при авария в никакъв случай не напускайте автомобила.

"Нека да няма хора, които са излезли извън превозните средства, освен ако това не се налага, защото по този начин рискуват освен своя живот, да въвлекат в критичната ситуация и органите, които са се отправили да ги подпмагат", каза комисар Мария Ботева, "Пътна полиция".

От криминалната полиция също ще провеждат специализирани акции по празниците. Не очакват ръст на кражбите, но напомнят с цел превенция да не разгласяваме излишно и с точност кога и къде ще пътуваме.